25/04/2024

Загадъчни тежки камъни се движат сами в Калифорния – видео

Загадъчните камъни

Долината на смъртта в Калифорния пази много тайни е загадки. Една от тях са камъните, които си пътешестват сам самички по дъното на отдавна пресъхналото езеро в областта Рейстрек Плая.

Учените въобще не се съмняват, че това е измислица, той като камъните оставят след себе си тесни следи. Но никой не е виждал точно как се движат.

Възможно е обяснението да е просто. Дъждовете в тази област са рядкост. Но когато все пак се случват довеждат до не големи наводнения. Разбира се, камъните не могат да плуват, но калта под тях става хлъзгава. А силните ветрове – около 50 метра в секунда,  тихомълком придвижват многокилограмовите калдаръми.

Ето и още едно възможно обяснение: водата под камъните замръзва, после загретият от слънцето лед започва да се топи, след което отново се намесва силният вятър.

А ето какво е мнението по въпроса на  Ралф Лоренц от университета „Джон Хопкинс” – САЩ. Той предлага друга хипоте. Според него ледът повдига камъните над земята, като по този начин снижава съпротивлението на почвата. При това положение даже не са нужни силни пориви на вятъра.

Защо обаче всичко това никой не е видял? Защото каманите се придвижват изключително бавно. От едната „крачка” до следващата е разделена от години.

Това, че ледът в действителност играе важна роля в придвижването на камъните било видяно през миналата година. Сега Лоренц и колегите му се стягат да разположат цифрови камери за наблюдение по цялата местност Рейстрек Плае – четири километра дължина и два километра ширина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *