02/02/2023

Стотици убити и ранени при протестите срещу Кадафи в Либия!

Около 200 човека са загинали, а 800 са пострадали при безредиците в либийския град Бенгази, съобщава „Ал Джазира“, като си позовава на съобщения на правозащитни организации.

Всички загинали и пострадали имат огнестрелни рани, отбелязват очевидци. По думите на лекар от болница в града много от ранените са в много тежка състояние. Независимо, че болницата е препълнена, там продължават да прииждан нови и нови пострадали, предаде КРОСС.

Ситуацията в Бенгази практически е безконтролна. Четвърти ден там не стихват стълкновенията между протестиращите и проправителствените части. Очевидци твърдят още, че много от войниците и полицаите застават на страната на протестиращите. Любителски кадри показват, че силите за сигурност стрелят срещу демонстрантите не само с обикновени оръжия, но и с едрокалибрени картечници.

„Тази информация е ужасяваща и ние искаме да дадем на либийското правителство да разбере, че това че там няма телевизионни камери, не означава, че светът не гледа“, заяви британският външен министър.

Протестиращите в Бенгази са сформирали батальони за самозащита, тъй като очакват верните на режима военни части да щурмуват града.

На този етап не се предвижда евакуация на наши сънародници от Либия. Това заяви говорителят на МВнР Весела Чернева. Тя уточни, че ако има нова информация, това веднага ще бъде обявено от министерството. Вчера, във връзка с усложнената обстановка  в Либия, МВнР препоръча на българските граждани да не предприемат пътувания в източната част на страната и по-конкретно в градовете Бенгази, Ал Бейда, Дерна, Тобрук и Ал Марж.

Междувременно американската компания „Арбър нетуъркс“, която наблюдава трафика в интернет, съобщи, че достъпът до интернет в цяла Либия е бил прекъснат внезапно малко преди полунощ в петък вечерта, след две частични прекъсвания по-рано през деня, предаде Ройтерс. Няколко часа по-късно достъпът бил възстановен при значително по-ниска скорост, само за да бъде спрян напълно, за втори път, към 23 часа в събота вечерта, допълва БТА.

По време на бунтовете в Египет режимът на президента Хосни Мубарак спря достъпа до интернет в цялата страна, за да попречи на демонстрантите да се координират и да изпращат съобщения в чужбина за случващото се по площадите.

dir.bg

(Visited 125 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *