20/04/2024

Сините: Или Цветанов напуска, или завлича цялото правителство!

Иван Костов

„Синята коалиция“ сне доверието си от вицепремиера и вътрешен Цветан Цветанов и настоява премиерът Бойко Борисов да го извади от състава на правителството. „Ние искаме правителството да успее в борбата си с престъпността и затова е необходима смяната на министър Цветанов“, каза в изявление пред журналисти след заседание на разширения формат на „Синята коалиция“ съпредседателят Иван Костов. Според него, ако Цветанов бъде оставен в кабинета, той ще завлече целия кабинет след себе си.

Десните вече няколко пъти искат оставката на Цветанов. В края на миналата седмица обаче подкомисията за контрол на СРС обяви, че за нарушенията при използването на тези средства отговорността е на преките ръководители на сектора за сигурност, които са вътрешният министър и шефът на ДАНС. В понеделник Цветанов каза, че няма намерение да подава оставка. Десните поставиха на премиера срок до днес да каже как ще потърси отговорност от заместника си, а той им отговори, че те не са в позиция да поставят ултиматуми. Според Борисов Цветанов не трябва да подава оставка, докато тече проверката по СРС-та с разговорите на шефа на митниците Ваньо Танов.

Десните искат оставката на Цветанов, тъй като не е обезвредил върховете на мафията и е превърнал противодействието на престъпността и корупцията в медийни акции. Поради некомпетентност и лошо управление той губи битката с организираната престъпност, смятат още те. Костов отбеляза, че министърът не противодейства на битовата престъпност и е допуснал тя да излезе от контрол, особено в селата.

В изявлението те обвиняват Цветанов, че е допуснал пробив в националната сигурност чрез разгласяване на класифицирана информация и е приложил порочните практики и методи на правителствата на Сиемон Сакскобургготски и Сергей Станишев, като е злоупотребил политически с подслушването на шефа на митниците Ваньо Танов. Според десните вътрешният министър е използвал ресурсите на МВР за решаване на лични вражди и като такъв пример те посочиха подслушването на лекарите в Горна Оряховица, което, според Костов, е косвена атака срещу кмета на града и шефа на болницата.

Другият съпредседател на „Синята коалиция“ Мартин Димитров посочи, че Цветанов е единственият вътрешен министър след 1989 г., който е допуснал системно нарушаване на граждански права с полицейски произвол и насилие. Освен това, според сините, Цветанов е нарушил и основни принципи на демокрацията, като е създал практика на намеса на полицията по време на избори, като частичния кметски вот в община Разлог. Те се опасяват, че това може да се пренесе и на местните избори наесен, което ще опорочи гласуването. Според тях Цветанов не е реформирал МВР и е заменил системата за сигурност с такава „на страха“.

В отговор на въпрос Костов посочи, че ако премиерът не отговори на искането на десните за отстраняването на Цветанов, той ще трябва да поеме отговорността за състоянието на сектора за сигурност.

И според Мартин Димитров за това отговорност може да поеме само Цветанов, иначе провалът с престъпността ще се прехвърли на премиера. След като в понеделник ДСБ критикува и шефа на ДАНС Цветлин Йовчев, днес Костов обясни, че за Йовчев отговорност носят премиерът заедно с президента, но днес искат оставката на Цветанов, защото като депутати са гласували за него.

Според Мартин Димитров е въпрос на време Цветанов да бъде отстранен. Той посочи, че досега са искали оставката на Божидар Димитров и на двама здравни министри – Божидар Нанев и Анна-Мария Борисова и са ги получили, макар и забавени във времето. В отговор на въпрос дали са говорили с представители на ГЕРБ за искането си Костов посочи, че се опитал да се свърже с премиера, но не успял. Според него с показните акции на МВР Цветанов е дал политическа легитимация на хора по върховете на организираната престъпност.

dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *