29/03/2024

Ракът отнася всяка година в небитието по един български град!

Снимка на БГНЕС

Рекорден брой – 33 000 новодиагностицирани болни от рак, са отчетени през 2009 г. По последни данни общият брой на онкоболните у нас е 262 000 души.
Това обявиха от Гражданско обединение „Заедно срещу рака“ на пресконференция по повод Световния ден за борба с рака, който се отбелязва утре, съобщи БТА.

Лекарите отчитат чувствително увеличение на случаите на рак на млечната жлеза – 40 хиляди жени, от които 4000 новодиагностицирани, както и на белия дроб, дебелото черво и панкреаса. Според медиците ракът е на второ място след сърдечно-съдовите заболявания като причина за смърт.

По думите им в България всяка година изчезва по един град с население между 15-20 хиляди души. В тази връзка те апелираха отново за редовна профилактика и правилен начин на живот.

По аналогия на седемте смъртни гряха, д-р Тотко Найденов, главен редактор на в. „Български лекар“, очерта седем здравни гряха – тютюнопушене, стресово поведение, нерационално хранене, затлъстяване, обездвижване, злоупотреба с алкохол, употреба на наркотици. Той предложи да се въведе пълна забрана за тютюнопушене в заведенията, отказ от въвеждането на лятното часово време, тъй като предизвиква стрес, спазване на държавен стандарт и контрол по отношение на мазнините, възстановяване на сутрешната гимнастика по училищата и др.

От тази година са задължителни прегледите за рак на гърдата при жените и на простатата при мъжете.

По-рано днес от пресцентъра на Министерство на здравеопазването съобщиха, че продуктът „Антималигноцит“ на Продан Христов не е разрешен за употреба в България. Изпълнителната агенция по лекарствата няма да го регистрира като медикамент за лечение на ракови заболявания и занапред.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *