19/04/2024

Почти половин милион лева са броили за флашките – компромати

200 000 евро са получили служители на ДАНС, за да изнесат записите на шефа на митниците Ваньо Танов и данни за разследването срещу него. Това съобщава в днешния си брой вестник „24 часа“, като се позовава от отлично информиран източник. Не се съобщава на какво ниво са въпросните служители и има ли сред тях някой от ръководството на службата.Ваньо Танов

Още 50 000 евро са били дадени за обработката на записите на разговорите на компютър. Разследването за теча на информация от ДАНС било стигнало до цялата верига от хора, знаело се дори кой е дал парите за флашките.
Танов обаче от самото начало е знаел, че го подслушват, защото е бил предупреден от бивши служители в ГДБОП, които работели в агенцията.

От ДАНС не за първи път се изнасят подобни секретни данния. В края на миналата година при операция “Къртиците” бяха задържани бившият антимафиот Емил Драгомиров и агентът на ДАНС Антон Пандев. Двамата плащали на служители от агенцията между 500 и 1000 долара да им изнасат класифицирана информация за разработки срещу престъпници. После я продавали на разработваните срещу 5000 долара и така проваляли делата срещу тях.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че служител на ДАНС се е провалил на детектор на лъжата и най-вероятно е свързан с изтичането на скандалните записи, направени със СРС-та.

В същото време премиерът Бойко Борисов съобщи след среща с висши представители на прокуратурата и съдебната власт, че се обсъждат законодателни промени, чрез които да бъде променена системата – вече не вътрешният министър да разписва използването на СРС-та, а главният секретар на МВР.

В края на миналата седмица шефът на ДАНС Цветлин Йовчев подаде оставка, която, въпреки критиките и от ляво, и от дясно, Борисов прие без колебание.

Днес ще се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, като една от темите е специалните разузнавателни средства.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *