29/03/2024

Подпукаха и професор Стоян Кушлев за конфликт на интереси!

Кушлев

Депутатите от Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси изпратиха доклад във Върховния административен съд срещу председателя на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност Стоян Кушлев.

Те са установили, че има конфликт на интереси при Кушлев. Докладът им ще бъде изпратен и до премиера Бойко Борисов с настояване да го отстрани от поста, защото по закон само той може да го направи, прадеда „Фокус“.

Кушлев е в конфликт на интереси заради това, че при назначаването си е участвал в управата на сдружението с нестопанска цел „Царски ловен клуб“ и Национална развъдна асоциация по овцевъдство. По закон шефът на комисията по установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, няма право да участва в сдружения, обясниха депутатие.

И този път Стоян Кушлев не се яви в комисията, за да бъде изслушан, поради взет продължителен болничен. Нейният председател Валентин Николов („Атака“) заяви, че при едно от неявяванията му в медиите се появила информация, че е водил заседание на своята комисия, а ден по-късно се срещнал и с американския посланик Джеймс Уорлик.

Депутатът Бойко Великов (Коалиция за България) пък поиска в решението на комисията за съдбата на Кушлев титлата „професор“ пред името му да бъде зачеркната.

„Имам съмнение относно неговата професура“, обясни мотивите си Великов, чието предложение беше подкрепено от колегите му.

Нови данни за злоупотреба с бюджетни средства и нарушаване на финансовата дисциплина са постъпили в антикорупционната комисия, съобщи друг неин член – Димо Гяуров (Синята коалиция). Той заяви, че определени служители от комисията „Кушлев“ са взимали възнаграждения много над средномесечните”. Един технически сътрудник е получавал 3000 лв., а други технически сътрудници в комисията получавали между 500-600 лв. Началник на отдел, който участвал съвместно с Кушлев в Царския ловен клуб, получавал 5000 лева заплата.

„Днес станаха известни данни за възнагражденията на част от комисията, както и на самия Стоян Кушлев в рамките на 2008 – 2009 – 2010 година, които са доста над онова, което беше обявено при предишния скандал – 7000 лв. на месец”, посочи Гяуров.
Той заяви, че Кушлев е получавал месечно възнаграждение 9000 лв., на основание вероятно неразпределен фонд работна заплата.

„За изясняване на основанието и твърденията, че може би става дума за нарушение на финансовата дисциплина и разходване на бюджета на комисията, ние взехме решение да поискаме от Сметната палата да извърши одит на харчените бюджетни средства през тези три години“, допълни Гяуров.

От комисията не уточниха до какъв извод са стигнали при проверката на сигнала, подаден преди няколко месеца срещу Кушлев – че е назначил свои и на съпругата си роднини – братовчеди и племенници.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *