29/03/2024

Норвежки политик предложи Асандж за Нобелова награда!

Джулиан Асандж

Политик от Норвегия предложи сайта Уикилийкс – взривил света с разкрията си за тайните игри на великите сили и лицемерието им в глобалната политика, да получи Нобеловата награда за мир заради ролята му за свободата на словото.

Сайтът на Джулиан Асандж Уикилийкс има един от най-важните приноси за свободата на словото и прозрачността през този век, заяви депутатът Сноре Вален при представянето на своята номинация.

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който е заподозрян в Швеция за сексуални престъпления, в момента се намира в Лондон, където е пуснат под гаранция от 200 000 британски лири. Обвиненията срещу австралиеца бяха повдигнати след жалба на две шведски гражданки. Те го обвиняват в неправомерно поведение по време на сексуален контакт с тях. Междувременно се появиха информации, че едната от тях е черпила Джулиан Асандж с обяд слд въпросната сексуална вечер.

Прокуратурата в Швеция  настоява за екстрадирането на австралиеца. Джулиан Асандж, който се предаде доброволно на Скотланд ярд, отрича обвиненията и се бори в съда против екстрадицията.

Според правилата Нобеловият комитет разглежда предложенията, изпратени до 1 февруари, а през октомври обявява избора си. Имената на номинираните се пазят в тайна, макар че тези, които ги номинират, имат право да разкриват предложенията си.

Хиляди хора имат правото да правят номинации, включително депутати, членове на правителства, университетски професори, предишни лауреати и членове на няколко международни институции. Петчленният Нобелов комитет също може да добави кандидати към списъка на първото си заседание за годината, насрочено за 28 февруари.

Асандж беше спечелил стотици хиляди гласове в класацията на списание „Тайм“ за мъж на годината и водеше до последно в класацията. Но и тук политиката май надделя и той така и не взе приза. Подобна съдба може да се случи и с Нобеловата награда за мир. Макар че специално през 2010 година няма човек, който да я заслужава повече от него…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *