27/04/2024

Монополистите пак измислиха как да ни ограбват – чрез „зелен“ ток!

Фотоволтаична електроцентрала

След като години наред частните монополистични електроснабдителни дружества се опитаваха да ни ударят с такста „иликтромер“, сега измислиха нов чук:

от 1 юли тази година цената на тока ще трябва да бъде повишена заради разходите на трите електроразпределителни дружествата за изкупуване на енергия от централи, работещи с възобновяеми енергийни източници. Това  коментира пред bTV председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Шефът на ДКВЕР досега не е показал да защитава интересите на потребителите. Интересите на ЕРП-та са друго нещо. Така според него само заради отразяването на тези разходи за зелена енергия цената на тока би се повишила с около 1,5 процента. Все още обаче не са постъпили заявления от трите дружества с искане за новите цени.

Обявените преди няколко месеца намерения на монополистите за въвеждане на такса „Мощност“ и такса „Електромер“ към сметките за електроенергия предизвика гнева на потребителите. В последствие стана ясно, че само EVN на тоя етап настоява за такса „Мощност“, а втората мярка беше отложена.

По правило при ежегодните искания за увеличение цената на тока никога не са се оповестявали стотиците милиони годишна печалба на монополистите. Досега в повечето случаи дружествата  мотивираха исканията си с неоходимостта от инвестиции в остарялата мрежа. Видя се обаче какви са им инвестициите при резила с угасването на тока по Черноморието в пика на сезона миналото лято.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *