26/04/2024

Партньор по джудо на Владимир Путин стана милиардер

Бившият партньор по джудо на руския премиер Владимир Путин, Аркадий Ротенберг, заедно с по-малкия му брат Борис Ротенберг, са се изкачили в класацията на руските богаташи, в която тази година има рекорден брой милиардери.

Сред 500-те най-богати руснаци, попаднали в класацията, броят на милиардерите е нараснал до 114 в края на миналата година, информира Ройтерс, като цитира руското сп. „Финанс“. Предишният рекорд е бил през 2007 година, когато са регистрирани 101 милиардери, отбелязва в. „Файненшъл таймс“, предаде БТА.

Десетте най-големи руски богаташи заедно притежават 182 милиарда долара, което е увеличение с 30% спрямо 2009 г., но все още е по-малко от рекорда през 2007 г., когато богатството им е възлизало на 221 милиарда долара.

Съживяването се обяснява отчасти с нарастването с 20% на руския фондов пазар през изминалата година, а също така отразява увеличеното китайско търсене на суровини, които все още са в основата на състоянието на руските богаташи, отбелязва британският вестник.

Началото на класацията има малко промени спрямо предходната година, като собственикът на футболния клуб „Челси“ Роман Абрамович изпада от тройката на най-богатите жители на Русия.

Собственикът на металургичния комбинат „Новолипецк“ (НЛМК)  Владимир Лисин я оглавява отново. Неговото богатство е нараснало от 18,8 млрд. долара в началото на 2010 г. до 28,3 млрд. долара сега. Лисин стана най-богатият руснак още преди една година, когато детронира от лидерското място Михаил Прохоров.

Прохоров, който собственик на инвестиционния фонд „Онексим“, също запазва  втората си позиция по богатство,  възлизащо на 22,7 милиарда долара. В края на миналата година той представи линия хибридни автомобили, които са едновременно с електрическо захранване и с възможност за придвижване на бензин. Очаква се цената да бъде около 10 хил. долара.

Магнатът в телекомуникационната и металургичната сфера Алишер Усманов, собственик на „Металоинвест“, е изместил свръхбогатия притежател на футболния клуб „Челси“, Роман Абрамович, от третото място. Богатството на Усманов се оценява на 19,9 милиарда долара. Той е един от най-големите акционери в английския футболен клуб „Арсенал“.

Абрамович заема пета позиция в класацията за 2010 г. с богатство на стойност 17,1 млрд. долара, а преди него е Олег Дерипаска с 19 млрд. долара.
През 2010 г. Абрамович заемаше трето място в класацията на „Финанс” със 17 млрд. долара (514 млрд. рубли).  Според класацията на „Форбс“ макар Абрамович да не е челната тройка по богатство,  той води класация по най-скъпа покупка през 2010 г.  – той плати 400 млн. долара за остров Нова Холандия в района на Санкт Петербург.

Аркадий Ротенберг, който като тинейджър е тренирал джудо с Путин в Санкт Петербург, е скочил напред със 17 позиции в списъка на най-богатите руснаци, заемайки 63-о място, като богатството му се оценява на 1,75 милиарда долара. Той управлява клуба по джудо в Санкт Петербург Явара-Нева, където Путин е почетен председател. Ротенберг контролира компанията за услуги в енергийния сектор „Стройгазмонтаж“, която е сключила договор за изграждане на част от газопровода Северен поток през Балтийско море. Ротенберг е акционер и в строителната компания „Мостотрест“, която събра 388 млн. долара при първично предлагане миналата година и има доходоносни договори в курорта Сочи преди зимните олимпийски игри през 2014 година там. По-малкият брат на Аркадий, Борис Ротенберг, който също е запален джудист, споделя 63-тото място с брат си.

Съпругата на бившия московски кмет Юрий Лужков Елена Батурина е отбелязала най-голям спад в позициите си. Тя се е преместила с 47 места назад до 94-то място, като състоянието й е намаляло наполовина до 1,1 милиарда долара.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *