25/04/2024

Либийците изригнаха! Диктаторът Кадафи бяга!

Либийският диктатор Муамар Кадафи може да е напуснал страната и да се е отправил към Латинска Америка. Най-вероятно той се е насочил към Венецуела, съобщи БНР.

Либия е на ръба на гражданска война, призна синът му Сейф Ал Ислам. И допълни, че днес ще се проведе среща с народа, за да се обсъди „ясен“ план за реформи. Той определи сблъсъците като „заговор срещу страната“, която се основава на племенните връзки и рискува да бъде разделена на няколко малки държави.

Сейф Ал Ислам обеща нова конституция и увеличение на заплатите, като обяви съобщенията за броя на жертвите в западни медии за „преувеличени“. Според него загиналите в Бенгази са 84, а зле обучените армия и полиция са допуснали грешки при потушаването на размириците.

Според сина на лидера на Джамахирията размириците били режисиран от чужди арабски и африкански страни заговор, в който участвали чуждестранни наемници. За насилието той обвини профсъюзни, политически и ислямистки организации.

По-рано бе съобщено, че хората по улиците на столицата Триполи, където се чува интензивна стрелба с автоматично оръжие, мятат камъни по билбордовете с лика на Муамар Кадафи, а полицията използва сълзотворен газ за разпръсването им. Ожесточени сблъсъци между противници и привърженици на режима избухнаха в центъра на града.

Лидерът на източнолибийското племе Ал Зувайя пък заплаши по-рано, че ще спре износа на петрол за Запада до 24 часа, ако властите не прекратят „потисничеството на протестиращите“. Племето, живеещо на юг от Бенгази, понесе най-големия дял от насилието през последните дни. Акрам ал-Варфали, водач на едно от най-големите племена в Либия Ал Варфала заяви: „Казваме на нашия брат Кадафи, че повече не ни е брат, казваме му да напусне страната“. Племето живее южно от столицата Триполи.

Междувременно Либия предупреди ЕС, че „ще прекрати сътрудничеството си по удържане на нелегалните имигранти, ако ЕС продължава да насърчава протестиращите“.

Европейският съюз призова либийското правителство да се въздържа от употребата на сила срещу мирни демонстранти и да отговори на исканията на народа за реформи. „Осъждаме репресиите срещу мирни демонстранти и критикуваме насилието и смъртта на граждани“, се казва в декларация на ръководителя на външната политика на ЕС Катрин Аштън от името на 27-те държави.

„ЕС призовава властите да проявяват въздържаност и спокойствие и незабавно да прекратят по-нататъшната употреба на насилие срещу мирни демонстранти“, изтъква Аштън. И добавя: „На легитимните желания и искания на хората за реформи трябва да се отговори чрез открит и значим воден от Либия диалог.

24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *