15/08/2020

Кафето помага за кариерата на жените, на мъжете им пречи

Жените, които предпочитат кафето като напитка имат по-големи шансове за бърз напредък в професионален план спрямо колегите-мъже и спрямо дамите, предпочитащи чай или сокове например, показа британско изследване.

Причината е в противоположния ефект, който напитката оказва на мъжкия и женския организъм.

Дамите, които в рамките на деня пият по няколко чаши кафе, се държат по-уверено в стресова ситуация и по-бързо се мобилизират за изпълнение на задачите. При мъжете ефектът е обратен- те ставали прекалено нервни за работа.

Целта на учените от Бристълския университет била да проследят влиянието на кофеиновата напитка върху организма с условията на стрес. 64-те жени и мъже, които били изследвани, трябвало да решават задачи за определено време, да участват в преговори и да пишат презентации. На половината било дадено кафе, на другите- не.

В резултат се оказало, че мъжете, които пили кафе, се справяли със задачите 20 секунди по-бавно от жените, които също били пили кафе.

В „женското“ съревнование дамите, които били пили кафе, се справяли със задачите средно 100 секунди по-бързо от тези, на които бил даден чай.

profit.bg

(Visited 225 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *