23/04/2024

Имате ли шанс да станете милиардери? Проверете!

Бил Гейтст от години е начело в класациите по богаство

В света има 678 милиардери, които не са наследили парите си, а сами са ги натрупали.

Кое е общото между тях, се пита сп. „Форбс“. От изданието разгледаха биографиите на милиардерите и стигнаха до извода, че за вас би било добре, ако:

Сте мъж

От 678 милиардери едва 15 са жени! Това е 2%. Шансовете на американките са дори по-малки – само 4 от 272 милиардери в САЩ са жени.

Въпреки равенството между половете, явно на върха във финансовия свят все още има разделение. На какво може да се дължи това? От „Форбс“ предполагат, че става въпрос за липса на възможности – жените все още получават по-малки заплати и са по-слабо представени в бордовете на директорите. Според някои изследвания пък мъжете са по-склонни да поемат рискове от дамите, а както знаем, без риск няма успех.

Добре е да сте родени през септември

През септември има най-много родени милиардери, отколкото през който и да е друг месец – по-точно 64 от 678 милиардери са родени през този месец.

Преместете се в Калифорния

71 от 272 милиардера в САЩ живеят в Калифорния. Сред тях са създателите на Facebook и Google. На второ място е Ню Йорк с 49 милиардера, сред които е и кметът Майкъл Блумбърг. На трето място е Тексас с 28.

… или в Китай

В Китай тази година има с 49 милиардера повече, отколкото миналата. Други азиатски държави с много милиардери са Хонконг, Тайван и Индия.

Ако сте в 60-те си години

Средната възраст на 400-те най-богати американци е 65.6 години. В света средната възраст е 62.2.

Учете в Айви лигата

48 от американските милиардери, или 18%, са учили в университети от Айви лигата. Най-популярният сред тях е Харвард, следват Wharton School към Университета в Пенсилвания и Йейл. Извън осемте училища от Айви лигата, най-популярен е Станфорд.

Служете на родината си

Рос Перо е служил в морската пехота 4 години преди да основе IT империята си. С. Даниел Ейбрахам е участвал във Втората световна война, преди да измисли диетичните шейкове Slim-Fast. Ветерани от армията са още Кърк Къркорян, Дейвид Мърдок, Рич де Вос и др.

Работете на Уолстрийт

Силиконовата долина също е популярна, но Уолстрийт си остава мястото, където най-богатите са натрупали опит.

80 от 400-те най-богати американци са започнали кариерата си в хедж фондове или други компании на Уолстрийт. Няколко са започнали в Goldman Sachs и Drexel Burnham.

Бъдете скромни

До всяка една успешна милиардерска история, може да се цитират хиляди неуспешни. Много от хората в списъка на Форбс 400  имат трудни времена зад гърба си.

Джон Пол ДеДжойра е минал през период, в който е спял в колата си, тоест на практика е бил бездомен. Днес той има 4.2 млрд. долара, благодарение на козметичната си империя.

Доналд Тръмп почти фалира през 90-те. Стив Джобс е трябвало да напусне колежа, заради таксата. Днес той е 42-ият най-богат човек в САЩ.

Направете компанията си публична

Повече от 80% от най-богатите хора в света управляват публична компания. Пиер Омидяр, създателят на еBay, направи 7.8 млрд. долара с IPO.

Почти цялото състояние (12.6 млрд. долара) на създателя на Amazon Джеф Безос идва от акциите му в компанията.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *