27/04/2024

Депутат от ГЕРБ: Странджев знае кой контролира контрабандата!

Антоний Странджев

Има тежка корупция в митниците. Тези, които контролират контрабандните канали, не са действащите лица. Антоний Странджев знае кои са лицата, които стоят зад тази схема, заяви депутатът от ГЕРБ Иван Петров в ефира на Би Ти Ви.

Хората, които финансират, няма как да бъдат реално посочени. В една добре организирана контрабандна схема нещата трудно могат да стигнат до самите поръчители. Стига се до ниска степен, изтъкна депутатът.

В отговор на водещия дали Ваньо Танов защитава контрабандата и за отношението към него – че от една страна това е човекът на ГЕРБ, а от друга страна се твърди, че той покровителства контрабандата, Иван Петров заяви, че в голяма степен нещата се движат от Антоний Странджев. Ваньо Танов не може да знае всичко. Онова, което е оперативното в работата, го е извършвал Странджев.

„Странджев има достатъчно основание да се притеснява. Създадени са тежки корупционни схеми. Има лица, които са окуражавали тежките корупционни схеми“, посочи герберът.

На въпрос на водещия дали в тези схеми е замесен Странджев и името му може ли да бъде включено в съдебно производство, депутатът от ГЕРБ отговори, че има вероятност това да се случи. В ръководството на митниците са изливани немалки пари – от 60 до 80 хиляди евро на месец.

На въпрос къде са отивали тези пари той каза, че се събират и се носят в ръководството на митниците. Образът, който се създава (на Старнджев) e нереален. Той каза, че до месец-месец и половина може да приключи разследването и ще се установи има ли Стрнджев съпричастност към тези схеми.

За това как ще отговори на обвиненията, че е смятан за касиер на ГЕРБ и премиера Борисов и че е имал връзка с Иван Димитров – Доктора Иван Петров каза, че никога не е имал такава връзка, а Доктора е бил от орбитата на ДС и тя го е вкарала в орбитата на каналите си.

Той категорично отхвърли твърдението на лидера на РЗС Яне Янев, че Искра Фидосова и той разпределят парите от контрабандата.

На въпроса дали Ваньо Танов ще бъде отстранен, защото вероятно се чувства некомфортно след всички тези обвинения, Петров каза, че немалко е направено от правителството срещу контрабандата и сивата икономика. По думите му голям успех е Наредба №3. Законът за акцизите беше приет през 2006 година, но наредбата не влезе в действие при предишните управляващи, а го направи нашето правителство.

За това дали в крайна сметка тезата, че Ваньо Танов не е упражнявал нужния контрол върху своя подчинен Странджев за контрабандата, е вярна, Петров каза: „До голяма степен той се е доверявал на него. В крайна сметка Танов е бил подвеждан за много неща“.

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *