24/04/2024

Няма да сеем ГМО царевица!

Правителството забрани в нивите на България да се отглежда генетично модифицираната царевица МОН 810. Спомнете си, че част от секретните дипломатически грами, разгласени от скандалния сайт Уикилийкс на Джулиан Асандж, бяха за натиска на САЩ върху държавите в Европа да направят тъкмо обратното – да започнат да произвеждат ГМО царевица. И всичкото това – заради милиаридите печалби годишно на компанията мастодонт Монсанто.

Години наред ЕС се противопоставяше на тази инвазия с неясни за човечеството последици, но преди няколко лета някои от европейските държави клекнаха пред страхотния натиск. Така официално ГМО царевицата е разрешена за отглеждане в Европейския съюз.

С това българският  Министерски съвет смята, че се гарантира предпазването на българското земеделие и околната среда от възможността за създаване на устойчивост спрямо bt-протеина в целевата и нецелевата флора и фауна и за неговото натрупване в почвените екосистеми, обясняват от МС.

Забраната е въведена в още шест държави от Европейския съюз и е основава на принципа на предпазливостта, заложен в Директива 2001/18/ЕО и в Закона за генетично модифицираните организми.

„Това е генно-модифицирана царевица МОН 810, която е разрешена в ЕС, но страните-членки имат право едностранно да наложат предпазна клауза.

Аз имам право на тази инициатива. Възползвам се от нея и днес ще предложа тази царевица да бъде забранена за изпозлване на територията на България, заяви министърът на земеделието Мирослав Найденов.

Земеделският министър няма да подкрепи и в Брюксел искането на Аржентина, Бразилия, Канада и САЩ, в ЕС да бъдат отглеждани фуражи и храни с остатъци от ГМО.

След много спорове и протести на 18 март миналата година парламентът реши да запази забраната в Закона за генно-модифицираните организми за освобождаване в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО – тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

Народните представители приеха тогава забраната за отглеждане и освобождаване на ГМО в границите на защитените територии и на зоните от „Натура 2000“.

Само си представете затлъстелите американци – те не просто са дебели. В тяхната пълнота има нещо свръхестествено! А царевицата по хранителната верига през млякото и месото удря всички нас. И не се знае дали само пълнотата е единственият проблем.

Браво на правителството! Браво на земеделския министър! Показаха, че могат не само да се кланят на по-големите от тях! Дано само устискат на пресата, на която няма съмнение – ще бъдат подложени. Щом правителството на цяла една могъща държава като САЩ  се е наела да защитава пред света чисто частни корпоративни печалбарски интереси, представете си за какви пари и какви интереси става дума…

One thought on “Няма да сеем ГМО царевица!

  1. Една птичка пролет не прави! Това сега е една малка стъпка в правилната посока – крайно време е да започнем да правим отново сортов подбор,но не на базата на търговските интереси,а на базата на вкусови качества от природно и екологично чист материал /семена/.
    Крайно време е отново – както в добе забравеното време от преди 20-30 години да възродим селекцията като единствено правилен метод за семепроизводство.
    Инак ще се случи онова, което навремето дядо ми казваше -„ще дойде време , дяца ,голи шомбали да ядете“!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *