25/04/2024

Борис Велчев: Вътрешният министър да стои далеч от СРС-тата!

Борис Велчев

Детекторът на лъжата, на който бяха подложени служителите от МВР и ДАНС, осъществявали подслушването по случая Танов, показал, че служител от ДАНС е изнесъл информацията. А от звеното на СДОТО в Добрич, друг служител проявил „небрежност“ по случая, за което ще изтърпи съответното наказание.

Това обяви на кръгла маса в НС министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов

„Специалните разузнавателни средства са един от оперативните способи в борбата срещу престъпността и заплахите, които има към националната сигурност“, обяви вътрешният министър  Цветан Цветанов.

Според него не съществува разлика между българското законодателство и европейското в частта за използването на СРС-та. На противоположна позиция обаче беше главният прокурор Борис Велчев, както и правосъдният министър Маргарита Попова.

Обвинител N1 поиска ограничаване на досега на вътрешния министър до разпореждането на СРС-та.

Той бе категоричен, че от година на година ползването на СРС-та нараства, но ефективността от тях обаче не расте. Сега според него прокурорите получават информацията, придобита чрез СРС в един абстрактен вид, което пречи на обвинителите да се ориентират във фактическата обстановка на разследването.

Министър Попова пък отбеляза, че е необходимо подобряване на законодателството за СРС с оглед на опазване на лични права.

От думите й стана ясно, че няколко дни работна група в МП обсъжда законодателни промени в закона за използване на СРС.

Маргарита Попова е категорична, че съществуват пропуски в използването на СРС-та  в сектор национална сигурност. „Бяло поле е прилагането на СРС-та, когато става въпрос за националната сигурност“, смята  Попова.

Да се регламентира съхранението и унищожаването на информацията, събрана със СРС-та в рамките на наказателно производство, предлага Маргарита Попова. В заявленията за ползване на СРС-та заявителят ясно трябва да посочи защо иска ползване на СРС, иска още тя

blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *