25/04/2024

Близо 600 хиляди българи – без лични лекари, няма и да имат!

Министърът на здравеопазването Стефан Константинов

Повече от половин милион души – или по-точно 582 809 български граждани, живеят на места, където няма лични лекари, показва справка на здравното министерство, цитирана от в. „Сега“.

Това е населението на градовете и селата, към които няма достатъчно интерес от страна на джипитата. Данните са събрани във връзка с новата здравна карта на страната, в която пише и колко е минималният и максималният брой общопрактикуващи лекари, нужни за покриване на нуждите на населението.

Общо незаетите лекарски практики у нас са 424, но броят на населените места без лекар е по-голям, тъй като част от практиките обхващат по няколко села. Става дума за неатрактивни райони – слабо населени, планински и отдалечени. Най-много незаети практики има в област Кърджали – 51.

Сериозен недостиг на лекари има и в областите Търговище и Силистра – по 27 незаети практики, Варна, Ловеч и Пловдив – по 26, Разград и Русе – по 25. Част от тях са и в по-малки градове, не само в села. Липса на лични лекари няма единствено в София-град, Габрово и Враца.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов създаде Обществен съвет по правата на пациентите. Съветът ще анализира всички дейности, свързани с правата на пациентите, ще наблюдава дали има необходимост от промени в нормативната уредба в тази област и какви са те, обясниха от здравното министерство.

В съвета влизат представители на пациентски организации, организации на хората с увреждания, Българският лекарски съюз, Българският зъболекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Всяка година съветът е длъжен да изготвя доклад по въпросите на правата на пациентите и да го предоставя на министър.

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *