25/04/2024

Нечувано: Четири години затвор за бившия данъчен № 1 Мургина!

Софийският градски съд призна за виновна и осъди бившата директорка на НАП Мария Мургина на 4 години лишаване от свобода.

Мургина беше обвинена за четири престъпления – две злоупотреби със служебно положение, подаване на декларация с невярно съдържание до Сметната палата и за отправяни заплахи към тогавашната шефка на Териториална дирекция на НАП-Силистра Милена Цолчовска.

Съдът обаче призна за виновна Мургина само за две от тях. Едното е, че като изпълнителен директор на НАП е дала незаконни указания на инспектор в НАП да извърши промяна в ревизионен доклад на дружество в Плевен с цел набавяне на имотна облага. Второто – че е принудила Цолчовска да подаде жалба за напускане против волята й.

По другите две обвинения магистратите оправдаха Мургина.

Съдът постанови също така в продължение на шест години тя да не заема ръководна държавна длъжност. Освен това трябва да плати и обезщетение от 10 000 лв. за неимуществени вреди на Цолчовска, която настояваше за 20 000 лв.

Вчера прокуратурата поиска точно 4 години затвор за Мария Мургина. За престъпленията, в които е обвинена, законът предвижда между 1 и 8 години лишаване от свобода.

От защитата обаче обявиха, че тя е напълно невинна и настояха да бъде оправдана. Самата бивша данъчна №1 също заяви, че не е извършила престъпление и не разбира в какво е обвинена.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Апелативния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *