19/04/2024

Уикилийкс: Българският футбол – символ на тежката престъпност!

Един от тримата разстреляни собственици на "Локомотив" /Пловдив/ - силовакът Георги Илиев

Испанският вестник „Ел Пайс“, който си сътрудничи с „Уикилийкс“ при публикуването на секретните американски дипломатически съобщения, днес публикува две нови телеграми на американското посолство в София. Едната от тях пряко засяга българския футбол и влиянието на корупцията и организираната престъпност.

Телеграмата е озаглавена: „Българският футбол получава червен картон заради корупция“. Във въведението пише, че „след падането на комунизма се е превърнал в символ на организираната престъпност и влиянието й върху важни институции“.

Според доклада българските тимове са подвластни на организираната престъпност, а родните мафиоти използват футбола, за да се легитимират. В резултат на всичко това феновете са изгубили вяра в родното първенство и мачовете са изключително слабо посетени.

Пояснено е, че новото правителство е започнало борба с тези процеси във футбола, а изчистването е публичен знак за сериозността на работата, която върши премиерът Бойко Борисов.

Във втората част на съобщението се говори за успехите на България в началото на 90-те години и бронзовите медали в САЩ.

В точка 3 има най-много конкретна информация и посочване на лица. Ето какво гласи тя: „Тодор Батков – пълномощник и параван на известния руско-израелски бизнесмен Майкъл Чорни – собственик на Левски. Силната бизнесорганизация ТИМ притежава Черно море (Варна).

Съдените за убийство, рекет и организирана престъпност братя Маринови „Маргини“ притежават Славия. Търговецът на оръжия Николай Гигов е собственик на Локомотив София. Гриша Ганчев, известен с пране на пари и организирана престъпност, е собственик на Литекс. Васил Божков е бил собственик на ЦСКА. Трима от президентите на Локомотив Пловдив са били убити“. Б.Р.: Става дума за Николай Попов – Мартеницата, Георги Илиев и Александър Тасев. Убити са и още двама от управата на пловдивския клуб.

Докладът хвърля поглед и върху един от най-големите скандали в българския футбол за последните години – т.нар. „Казанска афера“. Докладът се позовава на мненията на известните български журналисти Владимир Памуков и Крум Савов, че най-честата практика за уреждане на футболни срещи е с подкупване на съдиите.

„Преобладаващото мнение за уредени срещи кара българите да гледат на крайните резултати от футболните мачове по същия начин, по който американците гледат на мачовете с предизвестен край в кеча“. Докладът припомня ареста на Иван Леков, разпускането на съдийските комисии към БФС, разследването срещу Антон Генов, процесът срещу Александър Томов.

Заключението на доклада е, че организираната престъпност има разрушително влияние върху българския футбол.

www.blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *