16/04/2024

Съдят банкер – „пее“ на Уикилийкс и Джулиан Асанадж

Каймановите острови - природен и данъчен рай

Банкер, изпял поверителна информация на скандалния сайт Уикилийкс, отнесе глоба от 6000 евро за деянието си.

Някогашният служител на швейцарската банка Julius Baer Рудолф Елмер беше признат за виновен, че е нарушил банковата тайна като е предоставил на Джулиан Асандж и екипа му данни от частни сметки.

Рудолф Елмер не отрече, че клиенти на банката, сред които и много известни личности, са нарушавали закона, укривайки данъци. В банката обаче и в правоохранителните органи на неговите забележки по този повод никой не обръщал внимание.

До 2002 г. Елмер е ръководил филиала на Julius Baer на Каймановите острови, които са офшорна зона. Уволнен е от банката заради подозрения, че е злоупотребявал с информация.

Бившият банков служител е обвинен и в изнудване на персонала, и дори във фалшив сигнал за терористичен акт.Елмер отхвърля всички обвинения. Два дни преди съдебното заседание, на 17 януари, той предостави нова порция информация на основателя на Уикилийкс Джулиан Асандж.

По данни на бившия банкер записаната на двa компактдиска инфорамция включва 2000 офшорни сметки, открити в минимум 3 банки от името на мултинационални корпорации, както и известни бизнесмени, шоумени и политици.

Очаква се скоро Уикилийкс да публикува предоставените от Елмер скандални данни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *