25/04/2024

Р. Петков: Вътрешният министър „врътна“ Борисов по циничен начин!

Вътрешният министър Цветан Цветанов „врътна“ премира и то – по циничен начин. Аз съм скептичен по отношение на това дали тези СРС-та са стигали до прокуратурата, заяви Румен Петков пред Дарик.

Един път бяхме излъгани, че няма разработка по Ваньо Танов, втори път настоявах да се каже кой е заявителят. Георги Колев няма как да бъде заявител. Практиката е такава, че председателят на СГС разрешава СРС-та, заяви още Петков и попита: кой е заявителят и с какви мотиви?

Николай Кокинов – градският прокурор на София, отрече, че прокуратурата е инициирала тези СРС-та. Въпросът ми е: каква е информацията, предоставена в Софийска градска прокуратура? Какво е съдържанието на таи информация, продължи с въпросите Румен Петков.

Според него след като няма престъпление, трябва да се разсекрети информацията. Настоявам за независима комисия в парламента, която да бъде на паритетен принцип. Ваньо Танов говори като човек, който е дълбоко убеден, че е подслушван. Премиерът каза, че е информиран за всичко – съмнявам се, категоричен бе Петков.

Танов обяснява какви негодници са останалите, с които трябва да работи. Той целият е бял, другите – боклуци. Свидетели сме на класическа схема, подчерта Румен Петков и заяви, че още в първата десетдневка на март Танов е бил предупреден, че е включен в мероприятие. Скандалното съвещание в Бояна, такива разговори няма.

Това е много изкривена картина, Танов знае, че е подслушван, другите не знаят и той ги пързаля съвсем по другарски.Това е голям скандал, който няма да бъде подминат от европейските компетентни органи, категоричен бе Петков.

Той заяви, че е притеснен от това, че се бави проверката. Според него е можело досега да е ясно кой е инициаторът, по какъв повод е инициирано, кои са работили по случая и да се ограничат възможните източници на информацията, която напуска службите.

Според Петков, прокуратурата е длъжна категорично да се намеси за някои от разговорите. Прокуратурата трябваше да иска отстраняването на Цветан Цветанов. Фактът, че не го направи ме кара да си мисля, че предоставяната пред наблюдаващия прокурор информация, е била много филтрирана,заключава Петков.

Необходим е анализ на това, което е използвано като брой и мащаб на реално подслушвани български граждани в последните 10-12 години. През 2007 г. за 6500 подслушвани годишно стана невероятен скандал, стигна се и до съд в Страсбург. Тази година подслушваните няма да са под 18 000.Това каза в „Седмицата“ на Дарик Румен Петков от БСП, бивш вътрешен министър, по повод изнесените телефонни разговори, в които беше замесен и премиерът Бойко Борисов.

Нека си припомним, че в Бюджет 2011 за подслушване са заделени нечуваните 100 милиона лева!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *