20/04/2024

Екипаж от трима български авиатори – отвлечен в Судан!

Данка Панчова прекара 10 месеца в плен на тежко въоръжени бунтовници в Сомалия

Български пилоти, работещи за Организацията на обединените нации, бяха отвлечени в Судан. Към този час имената им не се съобщават нито от българската авиокомпания, в която работят, нито от Министерството на външните работи.

Първоначалната информация бе, че само един от похитените е българин, но от Външно министерство коригираха информацията.

Екипажът на българска авиокомпания, извършваща полети по договор с ООН, е бил отвлечен от неизвестни лица в Северен Судан. Местните власти и силите на ООН (UNMIS) са реагирали незабавно.

Български хеликоптер и тричленният му екипаж на  авиокомпания Хели Ер-Сау са отвлечени, потвърди пред „Фокус“ Васил Вълков, изпълнителен директор на компанията.

„Случаят е станал тази сутрин в 09,50 часа, ние разбрахме в 10,10 часа”, каза Васил Вълков. От компанията поддържат връзка с всички възможни институции в момента, които могат да помогнат по случая. На въпрос дали имат информация в какво състояние са техните служители, оттам заявиха: „Имаме информация, добре са в момента нашите служители . Вторична е информацията, но все пак я имаме.

По-късно от компанията уточниха пред БТА, че все още няма искания от страна на похитителите. Не е ясно и кои са те, в момента тече спасителна операция през ООН, нашето МВнР се е свързало с когото трябва, добавиха от „Хели Ер Сау“.

Кризисният център на МВнР взаимодейства с авиокомпанията и със Ситуационния център на ООН за установяване на подробности по ситуацията. Установени са контакти и с посолства в Хартум, които са имали подобни инциденти през последните години, уточниха от ведомството.

По-рано евродепутатът Мария Неделчева, ръководител на делегация на Европейския парламент, която наблюдава как протича референдумът за независимост в Южен Судан, съобщи, че е получила информация за един отвлечен българин. Сред малкото известни до момента подробности е, че отвличането е станало в района на Дарфур от военна групировка.

„Областта е изключително проблемна, не е като Джуба, където съм в момента. Нека по-скоро в момента да запазим спокойствие и да се опитаме да намерим разрешение на ситуацията. Постоянно ме държат в течение на всичко, което се случва“, добави евродепутатката от ГЕРБ пред „Фокус“.

Тя уточни, че вече е уведомила за инцидента еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за хуманитарните кризи и в момента заедно с директора на кабинета си е в Йемен.

Преди два дни бе съобщено, че докато гласоподавателите продължават да се тълпят на историческия референдум за независимостта на Южен Судан, над 40 души са били убити по време на сблъсъци през уикенда в спорната територия на границата със Северен Судан. Гласуването, което започна в неделя, днес вече достига до границата от 60% подадени гласове.

През ноември 2008 г. българката Данка Панчова, заедно с две французойки и белгиец, беше отвлечена в Сомалия от тежко въоръжени бунтовници. Тя бе освободена след 9 месеца плен.

На 20 ноември 2008 г. бе отвлечен 52-годишен българин в Нигер, където работел. Той бе освободен само след 10 дни.

На 9 юли 2007 г. пък в южния нигерийски щат Делта бе похитен 48-годишният Кирил Елевтеров след нападение на британската петролна компания „EXPROGROUP“, където работеше. Той бе освободен месец по-късно.

Текстът е обновен в 15,37 часа

dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *