29/03/2024

Намериха легендарна рецепта за здравословна напитка на Авицена

Авицена

Едва ли има зрял човек, който да не е чувал за легендарния мъдрец, философ и лекар Авицена. Вече цяло хилядолетие – при сегашният напредък на медицината, интересът и уважението към него не стихват. Той е създадетл на много рецепти за лекарства от естествени продукти, както и на храни, които дават здраве.

Една от неговите рецепти била обект на изключителен интерес. Знаменитият лечител създал напитка, която гарантира желязно здраве, бодрост и добро настроение.

Едва преди една година учени, работили в архивите на Ватикана, са открили рецептата на легендарната „Златната напитка“.

Вижте колко е проста:
Една чаена чаша овесени ядки се варят в 5 чаени чаши вода, докато се получи каша. Прецежда се. Добавят се 5 чаени чаши варено мляко и 5 лъжици мед. Пие се по половин чаена чаша 4 пъти на ден.

Абу Али Хюсеин ибн Абдаллаф, наричан Авицена, е роден в Бухара, петтомникът му „Канон на лечебната кухня“ е най-издаваната медицинска книга-библия на европейски и източни лекари вече 1000 години.

Тя е обобщен опит на гръцката, римската, индийската и средноазиатската народна медицини, с гордост можем да кажем, че и българската народна медицина има съществен дял.

Необикновената дарба на младежа добива небивала популярност. Той е едва на 16 години, когато при него идват за съвет прочути лекари. Дарбата му е забелязана и от двореца, така легендарните свещени книгохранилища в Бухара са отворени за него.

Години наред прочутият мъдрец обикаля по градовете, лекува и пише. Поет, мислител, той е автор и на много афоризми.

One thought on “Намериха легендарна рецепта за здравословна напитка на Авицена

  1. Рецептата наистина е проста и достъпна за всеки, само че не се уточнява след прецеждането кое се използва но-нататък / кашата или течността?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *