16/04/2024

Как да пестим, когато пазаруваме основни стоки за домакинството?

Стойността на хранителните продукти по цял свят расте, а прогнозите са, че този процес няма скоро да спре. По традиция в най-бедната държава в ЕС – България, много продукти и лекарства струват по-скъпо отколкото в другите държави. Можем ли да си облекчим положението, докато пазаруваме основни стоки?

Предлагаме ви съвети какво да и какво да не правите, когато пазарувате, за да намалите разхода си за хранителни продукти според специалистите от финансовото издание Yahoo Finance.

1. На първо място- яжте вкъщи

Храненето в заведения е изключително скъпо спрямо цените в магазините. С пълна сила това важи това за посещението на по-изискани ресторанти, където за това, което ще хапнете, ще платите в пъти повече, отколкото ако си го сготвите сами. Храненето в закусвални, макар и на пръв поглед да изглежда по-евтино, също е свързан със значителен разход, най-често породен от желанието за разнообразна храна и закупуване на ненужни продукти включени в различни менюта.

2. Пазарувайте с план

В известна степен ценовата война, в която се вкараха родните търговски вериги, е добре дошла за потребителя. Единственото, което му остава, е да се информира какви са промоциите в различните вериги и да си направи план откъде какво да купи. Фактът, че големите търговски вериги често са разположени в едни и същи райони прави прехвърлянето от един магазин в друг още по-лесно.

3. Сложете си капаци

Обикновено хранителните вериги, освен че ползват хитринки, като по-големи колички, имат навика да подрежда вредните или не особено нужните хранителни продукти в началото на своите магазини. Така те разчитат на спонтанни покупки, преди да се стигне до най-често купуваните храни. Следвайте плана си и не се подмамвайте да купувате неща, от които нямата нужда.

4. Нахранете се преди пазар

Практиката показва, че гладният купувач е по-склонен да купува . Гладът в съчетание с примамливи миризми в магазините (които не са случайни) и специфична музика, често правят потребителите неудържими.

5. Избягвайте готовата храна

Едни от най-големите надценки магазините слагат върху така наречените „готови храни“. Обикновено от тях потребителят купува определен грамаж и не се замисля реално каква е цената на този продукт, визирайки относително ниската му абсолютна стойност. Същото важи и за нарязани меса и др.

6. Пазарувайте без децата

Когато отивате в магазин с дете трябва да ви е ясно, че колкото и да му отказвате със сигурност ще купите неща, които не бихте купили без него.

7. Купувайте на едро

Има определени продукти, чийто срок на годност е изключително дълъг и ще ползвате със сигурност. Това важи с пълна сила за продукти, като прахове за пране, паста за зъби и тоалетни принадлежности. Много често ако купувате тези продукти в големи разфасовки и в промоции можете да спестите една значителна сума.

8. Не бъдете лоялен към определена марка магазини

Да сте любител на определена марка магазини има своите недостатъци, а именно да не се облагодетелствате от силно намалени продукти, от които имате нужда в друга търговска верига. В крайна сметка не забравяйте, че определената марка продукт, към която сте лоялен се предлага и в другата търговска верига.

9. Купувайте от близки магазини
Ако пазарувате по-малко и по-често, то е добре да се насочите към по-близък магазин. В противен случай, това което бихте спестили от пазаруването в голямата търговска верига, може да е по-малко от разхода за бензин, който бихте изразходвали. Освен това и времето си има цена.

10. Гледайте надолу

Магазините имат навика да поставят скъпите си продукти на нивото на очите. Понякога, за да намерят по-евтин продукт потребителите трябва да гледат надолу и да поровят в кашоните.

11. Избягвайте изкушенията на касите

На касите разбира се ви очакват сладки изкушенийца. Не се подлъгвайте, най-вероятно сте ги подминали по-рано в магазина, така че е по-вероятно да не ви трябват.

12. Гледайте годността

Най-често най-намалените продукти са с кратък срок на годност, който изтича съвсем скоро. Няма особено голям смисъл да купувате голяма разфасовка подобен продукт или казано с други думи, продуктът ще се развали преди да сте го потребили.

13. Проверявайте от какво точно имате нужда

Много хора тръгват неподготвени на пазар, без да са си направили списък и да знаят какво имат и от какво точно имат нужда. Това води до закупуване на неща, които са ненужни.

14. Пазарувайте по на едро и по-рядко

Така освен всичко ще намалите и разхода си за транспорт, който може да се оказва значителен процент в условията на високите цени на горивата.

15. Плащайте в брой

Тук ефектът е психологически. Когато знаете, че плащате с карта не усещате реално парите и съществува опасност да залитнете.

16. Проверявайте цените

Дали случайно или не, често в етикетите на определени продукти има разминаване или са се отнасяли за друга стока, различна от тази, която сте взели. Когато даден продукт ви се струва подозрително евтин проверете цената му на електронните четци на етикети.

profit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *