21/07/2024

Антонов ден е

Свети Антоний

На 17 януари източно-православните християни честват Антоновден. Празникът е посветен на Антоний Велики – първия отшелник, който се е родил в Среден Египет около 251 г. в много заможно семейство.

Антоний бил на 20 години, когато родителите му умират. Тогава той раздава цялото си богатство на бедните и нуждаещите се, като запазва част от него за сестра си, оставена за отглеждане в девически манастир. Антоний прекарва 35 години в отшелничество в планините, където прави чудеса за успокояването на диви животни и хора с психически проблеми. Затова го смятат и за покровител на душевноболните.

Съществува предание, че той се е подвизавал и край град Мелник, където преди половин век са открити древни останки от болница за нездрави психически хора.

В народния календар Андоновден, Лелинден или Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не плетат, не предат, не варят боб и леща, за да не разсърдят болестите. Месят се содени питки, намазани с петмез и се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, т.е. за чумата.

В народните представи двамата братя близнаци Андон и Атанас са ковачи, затова АНТОНОВДЕН и АТАНАСОВДЕН се честват като празници на ковачи, железари, и ножари.

Името Антон идва от гр. и означава „ценен“ или „който увеличава цената“. На Антоновден имен ден имат: Антон, Антония, Антоан, Антоанета, Антонина, Тони, Тонка, Тончо, Андон, Дончо, Донка.

One thought on “Антонов ден е

  1. До кога ще празнуваме Антоновден;днес/21.01/ е Максимов ден!
    Моля администратора да обновява по-често информацията ,особено за такива еднодневни празници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *