19/04/2024

Въпреки всичко – Джулиън Асандж е на свобода!

Върховният съд на Лондон потвърди решението си Джулиън Асанд – основателят на Уикилийкс, да бъде освободен под гаранция. 

Защитникът на Асандж Марк Стивънс обяви, че необходимите 200 000 британски лири за плащането на гаранцията, би трябвало да бъдат осигурени до края на деня.

Във вторник съдът в Уестминстър постанови, че Асандж, който се бори да не бъде екстрадиран в Швеция, където е обвинен в сексуално престъпление срещу две доброволки на Уикилийкс, може да бъде освободен под гаранция от 200 000 лири и при спазване на редица строги условия.

Британски прокурори обжалваха това решение пред Върховния съд с мотива, че Асандж може да избяга лесно от страната. Тогава в медийното пространство възникна известно объркване дали те действат от името на британските или на шведските власти. Говорителка на шведската прокуратура заяви за Ройтерс, че случаят е изцяло в ръцете на британското правосъдие. От Главната прокуратура на Великобритания обаче казаха пред Би Би Си, че нейните юристи действат като агенти на шведското правителство.

Така или иначе върховният магистрат Дънкан Аунсли отсъди, че 39-годишният австралиец може да бъде пуснат под гаранция от 200 000 лири и направи леки промени в останалите условия по освобождаването му. Преди това адвокатът на Асандж Марк Стивънс обяви, че необходимите 200 000 британски лири за плащането на гаранцията би трябвало да бъдат осигурени още днес от поддръжници на Асандж. По този начин до следващото съдебно слушане по възможното му екстрадиране в Швеция, насрочено за 11 януари, Асандж ще бъде на свобода, но придвижването му ще бъде значително ограничено. Той ще трябва да предаде паспорта си на властите, да живее на адреса в графство Съфолк, който е декларирал в съда, и да носи по всяко време електронна гривна, издаваща местонахождението му.

Асандж и неговите адвокати изразиха междувременно опасения, че американски прокурори може би се готвят да го обвинят в шпионаж заради хилядите секретни дипломатически грами на САЩ, които Уикилийкс публикува в интернет.

Обвиненията срещу австралиеца бяха повдигнати след жалба на две шведски гражданки. Те го обвиняват в неправомерно поведение по време на сексуален контакт с тях. Шведската прокуратура настоява за екстрадирането на австралиеца в Швеция.

Джулиан Асандж, който се предаде доброволно на Скотланд ярд, отрича обвиненията и се бори в съда против екстрадицията.

www.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *