26/04/2024

Развенчана заблуда: Алкохолът не пречи на храносмилането!

Развенчано е още едно отрицателно „въздействие“ на алкохола – този път върху храносмилането. Ново наблюдение и проучване на специалисти в тази насока доказва, че пиячката след поглъщането на бъкана от калории храна, не може да предизвика сериозни стомашни колики или подуване.

За да проверят какво става в тялото на човек при прием на алкохол върху храносмилателната система след богата трапеза, учените от болницата в швейцарския град Цюрих, водени от доктор Марк Фокс, изследвали 20 души, които са пили вино или черен чай, след като са яли сирене фондю, последвано от вишнев ликьор или вода като слабително средство, съобщава БГНЕС.

Екипът на Фокс му заявиха, че въпреки са се концентрирали върху сиренето фондю, резултатите от изследването може да бъдат обобщени за по-голям комплекс от проблеми, свързани с последиците от алкохола върху стомашно-чревния тракт и храносмилателната система след една богата трапеза.

Изследжователите констатитралислед направените наблюдения, че храносмилателният процес е бил много по-забавен при хората, които са консумирали алкохол заедно с фондю.

Въпреки това, резултатите от изследването показват, че алкохолът не допринася за създаването на допълнителни стомашно-чревни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *