26/04/2024

Освободиха под гаранция скандалния Джулиън Асандж

Джулиън Асандж

Лондонският съд освободи под гаранция основателя на Уикилийкс Джулиън Асандж. По-рано днес 39-годишният австралиец беше докаран в съда под засилена охрана, а пред сградата се бяха събрали негови съмишленици и журналисти.

Между застъпниците му е британският кинематограф Кен Лоуч, както и много представители на правозащитни организации, които са готови да платят гаранцията на Асандж.

Неговият адвокат Марк Стивънс заяви, че клиентът му ще предложи да бъде следен електронно и да се установи на адрес, известен на полицията.

Основателят и главен редактор на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж бе арестуван в Лондон преди седмица. В Швеция той е обвинен в изнасилване и склоняване към проституция. Шведската прокуратура няма да обжалва днешното решение на магистратите.

Следващото заседание на съда в Лондон е насрочено за 11 януари. Освен това и Съединените щати може да поискат екстрадирането му, където да бъде съден за шпионаж /още подробности – вижте тук/.

Dвстралиецът разгневи Вашингтон с публикуването на серия секретни документи за войните в Ирак и Афганистан, и на секретни телеграми на
американски дипломати.

www.btv.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *