23/04/2024

Несметните богатства на изгонения московски кмет са от рекет!

Елена Батурина и Юрий Лужков

Разкритията на сайта Уикилийкс по отношение на Русия са наистина впечатляващи. От докладите на посланика на САЩ в Русия Джон Байърли, който преди това си назначениe беше посланик на Америка в България,

до Държавния департамент от февруари 2010 се казва, че вече бившият кмет на Москва Юрий Лужков, не само че не преследва организираната престъпност в руската столица, но си сътрудничи с криминалните авторитети.

Комбината на Лужков с подземния свят и влиянието, което престъпните групи оказват върху  всичко в Москва, вече са без съмнение „- пише в документа, публикуван от WikiLeaks, който се появи в британския вестник“ Гардиън. Според него в столицата  работи тристепенна криминална система, а най-отгоре е Лужков. Зад него са две огромни структури – на ФСБ и МВД. В дъното на пирамидата – са дребни престъпници и обикновени инспектори от различни държавни агенции. В доклада се подчертава, че ФСБ  е  като цяло чадър за бизнеса в Русия.

Министерството на вътрешните работи събира пари от малкия бизнес, а ФСБ – от едрия – анализира още посланик Байърли.

Източници сочат, че вече няма необходимост от престъпни групировки, които да  бъдат ангажирани в със събиране на ракет. Много по-лесно в Москва е използването на МВР и Федералната служба за сигурност, заключава Джон Байърли.

Според него, Лужков, както и много други кметове и губернатори, са тези, които дават подкупи на важните хора в Кремъл. В документа се подчертава няколко пъти, че кметът обезпечава гласовете за партия Единна Русия на изборите.

Така на практика този доклад на дипломата обяснява произхода на несметните богатства на Лужков и твърде успешния строителен бизнес на съпругата му Елена Батурина, която пътува на делови срещи зад граница с частен самолет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *