16/04/2024

НАСА съобщи за нова форма на живот

НАСА подгря световна общественост със анонс в нета, че готви пресконференция. Много от наблюдателите очакват сензационно съобщение от представители на Агенцията за космически изследвания за съществуването на извънземен живот.

Прякото предаване на събитието,ще се проведе по NASA TV и официалния сайт на агенцията – nasa.gov. Според документа по време на събитието, по-специално, ще бъдат обсъдени „астробиологични открития“, които ще се отразят върху търсенето на доказателства за извънземен живот.“

На пресконференцията ще присъстват геологът Памела Конрад (основен  автор на статии, публикувани през миналата година за геологията и живот на Марс), океанографът Фелиса Фулв- Саймън (автор на статии за фотосинтеза с арсен), биологът Стивън Бенер от Лабораторията за реактивно движение и екологът Джеймс Елсер, който работи във Follow the Elements – астробиологична програма, финансирана от НАСА.

Въпреки това някои експерти се съмняват, че по време на пресконференцията ще се направи сензационно изявление.

„Не изключвам, но е много малко вероятно“ – казва астрономът Фил Плайт по въпроса за това дали НАСА ще каже  за съществуването на извънземен живот. „Много по-вероятно е, че агенцията е открила мястото, където такова нещо е  могло да се случи“ – смята астрономът.

В четвъртък – 2 декември, пресконференцията се състоя, но  стана ясно,че не сме си стиснали вече ръцете с извънземни. Поне не и официално. Съобщено бе, че калифорнийското езеро Моно е била открита неизвестна бактерия. Оказало се, че в състава на ДНК на тази бактерия, като градивна част вместо фосфор се  съдържа арсен. Това се посочва в проучване на НАСА, публикувано в четвъртък, 2 декември, в сп. „Сайънс“. В същия ден в управлението на аерокосмическата агенция бе дадена и пресконференция за откритието.

Животът на Земята зависи от шест химични елементи: въглерод, водород, азот, кислород, фосфор и сяра. Въпреки това, според авторите на проучването  бактериите, открити в солената вода на Моно, имат способността да „вграждат“ в молекулите на ДНК и РНК арсен, вместо  фосфор и при това да функционира нормално.

Един от авторите на изследването, сутрудничката на астробиологичното звено на НАСА Фелиса  Улф- Саймон (Felisa Wolfe-Simon), отбеляза, че по-рано замяната на фосфор с арсен е изглеждало невъзможно за учените.
Според астробиолозите, откритието не доказва съществуването на паралелен живот във Вселената, но увеличава вероятността от намиране на живи същества на други планети.
Улф-Саймън и нейните колеги са избрали обитателите на  езерото Моно  като обект за изследване, тъй като водата в него се характеризира с високо съдържание на основи и соли, по-специално – соли на арсен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *