18/04/2024

Германски дипломат: Борисов е гениален манипулатор!

Борисов

Премиерът Бойко Борисов е популист и гениален манипулатор,  каза в интервю за Дойче Веле бившият германски зам.-посланик в София Клаус Шрамайер. /Още подробности вижте – Тук!/

„Българският парламент се е превърнал в машина за гласуване, направлявана от управляващата партия. Това вече не е свободен и суверенен парламент. Ако например Борисов се появи загрижен пред парламента и обясни на депутатите си, че казаното от него вчера вече не е валидно и поиска да гласуват точно обратното, то това се прави веднага“, смята Шрамайер.
Клаус Шрамайер е бил високопоставен германски дипломат в София през 90-те години и продължава да следи внимателно събитията в България.

Според него за съжаление Борисов е най-доброто, което България може да предложи в момента. Той не бил замесен в корупционни или някакви други скандали, което не означавало, че е най-подходящият за поста от гледна точка на произход или образование.

България не прави изключение от повечето страни на Балканите, където липсват истинските държавници, уточнява Шрамайер. За премиера също не е убеден, че може да бъде определен като държавник.

„За голямо съжаление след промените в България липсваше държавник, който да има куража да сложи край на комунистическото господство. Кръглата маса бе първата грешка, защото това не бе разговор между двама равноправни, какъвто бе например случаят в една Полша. На Кръглата маса в България един срещу друг бяха седнали бившата номенклатура с цялата си мощ и бедната българска опозиция, която не разполагаше нито с копирни машини, нито дори с хартия за печатане на материалите на прохождащата партия СДС. И в този смисъл Кръглата маса бе един фарс“, смята бившият посланик.

По думите му, друга голяма победа на комунистите била приемането на Конституцията, в която те успели да циментират юридически собствеността си.

Шрамайер казва, че с умерената си позиция и въздържаност Желю Желев само е допринесъл за това развитие на нещата.
Т.нар. „Боянски ливади“, според него, са били истинска катастрофа. (на 30 август 1992 г. президентът Желев даде в Бояна пресконференция, на която разкритикува правителството на Филип Димитров. След нея ПГ на СДС се разцепи, Стефан Савов бе свален като председател на парламента. Димитров поиска вот на доверие към правителството. В гласуването на 28 октомври 1992 г. ДПС отказва да го подкрепи и първото правителството на СДС падна – б.р.)

На въпрос по-различни ли са сегашните управници на България, д-р Шрамайер казва, че Борисов е великолепен пиар.
„Той е популист, който знае как да въодушевява масите. Още като главен секретар (на МВР) той имаше няколко сполучливи представления в битката с престъпността. Показваше се по телевизията, но това не промени с нищо нещата. Нито едно от 200-те поръчкови убийства не беше разкрито, докато беше главен секретар. Малко наркотици, малко задържани на митницата стоки, но така и не видяхме разкриване на нито едно от извършените тежки престъпления в България“.

Според Шрамайер в този смисъл Борисов бил популист и гениален манипулатор като бившия премиер Симеон Сакскобургготски. Зад това стояла склонността на българите да си търсят месия. Това е много опасно, смята бившият германски посланик в София.

www.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *