23/04/2024

Създателят на скандалния сайт Уикилийкс издава меморите си

Джулиан Асандж

Създателят на скандалния сайт WikiLeaks Джулиан Асандж е продал мемоарите си на две издателства и се очаква ръкописът да бъде готов през март, съобщава британският вестник „Гардиън“.

Уикилийкс взриви света с публикуването на стотици хиляди документи за зверствата  на американски войници спрямо цивилни граждани в Ирак и Афганистан, както и с пуликацията на секретни доклади на дипломати от посолствата на САЩ.

В момента Асандж , който беше освободен под гаранция от 200 хил. британски лири, е под домашен арест във Великобритания и се подготвя за съдебна битка срещу екстрадирането му в Швеция. Властите там го търсят по подозрения за извършени от него сексуални престъпления.

Според „Гардиън“ 39-годишният австралиец е продал мемоарите си на британското издателство „Кенънгейт“ и на американското „Кнопф“ , което е част от издателската група „Рандъм хаус“.

Мемоарите на Асандж изглежда ще бъдат публикувани малко след издаването на книгата на бившия втори човек в ръководството на WikiLeaks Даниел Домшайт-Берг „Вътре в Уикилийкс: времето, което прекарах в най-опасния уебсайт в света“, която се очаква да излезе от печат през януари, коментира вестникът.

www.dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *