07/12/2021

Службите удариха сайта Уикилийкс, говят арест на Асандж!

Служибте започнаха война на живот и смърт със сайта Wikileaks.org, който взриви световната общественост с разкрития за мръсната политика, както и за издевателствата над цивилни в Ирак и Афганистан.

Достъпът до сайта е напълно блокиран. На него бяха качани стотици хиляди  секретни документи на Пентагона и Държавния департамента на САЩ. От тази сутрин сайтът е недостъпен за потребителите в интернет, съобщава БиБиСи.

В микроблога на проекта в „Туитър“ е публикувано съобщение, че адресът на Wikileaks.org е „убит от американския доставчик EveryDNS.net“, който предоставя DNS услуги.

Според информацията от Wikileaks основание за това са станали предполагаеми DDОS-атаки срещу сайта.

На  29 ноември WikiLeaks хвърли бомба – още подробности вижте тук, предизвиквайки дипломатически 11 септември, разкривайки нови 250 хиляди секретни американски документи на Държавния департамент на САЩ, които застрашат човешки живот.

Създателят на WikiLeaks Джулиан Асанж заяви, че тези документи касаят всички най-сериозни проблеми в света – „от убийствата в Източен Тимор до поведението на най-големите американски банки“.

По-рано бе съобщено, че Джулиан Асандж може да бъде арестуван днес във Великобритания. Вчера вечерта от Скотланд Ярд започнали подготовка за задържането на 39-годишния мъж по обвиненията за изнасилване и сексуален тормоз в Швеция.

Спецчастите ще пристъпят към изпълнението на международната заповед за арест днес или най-късно утре.

От пресслужбата на Скотланд Ярд заявиха, че ако международната заповед за арест е издадена законно и че ако им е предадена и те знаят къде се намира въпросното лице, разбира се, че ще бъде арестувано.

Междувременно, стана ясно, че германската фондация „Вау Холанд“ ще дари 750 хиляди евро на WikiLeaks. Парите ще се изразходват за заплати на работещите в скандално известния сайт, съобщава technews.bg.

Твърди се, че именно този фонд финансира основно WikiLeaks и покрива всички необходими експлоатационни разходи за дейността на сайта. „Вау Холанд“ е създадена от роднини и приятели на Херварт Холанд-Морица, който оглавява известната група хакери Chaos Computer Club.

По-късно днес бе разпространена информацията, че сайтът на ресурса WikiLeaks си смени доменното име на wikileaks.ch, бе съобщено в Twitter. Той обаче като преди е достъпен и по IP-адрес.

Тази сутрин WikiLeaks престана да се отваря на адрес wikileaks.org. В микроблога на сайта в Twitter се съобщава, че сайтът е бил „убит от американския DNS-сървър EveryDNS.net“.

Според EveryDNS обслужването на wikileaks.org е прекратено в съответствие с правилата за работа на EveryDNS. Повод са станали няколкото DDOS-атаки на WikiLeaks, които според DNS застрашават неговата стабилна работа и поставят под заплаха функционирането на 500 хиляди други сайтове, които са клиенти на EveryDNS.

(Visited 98 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *