18/04/2024

Данон прави хората на маймуни, глобиха ги с $21 милиона!

Киселото мляко на Данон – Активия, е истински балсам за нередовния стомах. Яжте без да прескачате поне 14 дни и ще видите… Тази реклама е постоянното присъствие в продължение на години по всеки български телевизионен канал.

Заради тази нечестна и подвеждаща реклама, сигурно много хора са купували поне по две седмици всеки ден Активия. Печалбите на френската компания обаче сега й излизат през носа след като бе тресната от глоба в размер на 21 милиона долара в САЩ за невярната реклама.

Федералната комисия по търговия е разкрила, че прословутата бактерия в Активия и другата популярна напитка – DanActive, е само рекламен трик. Няма доказателства, че тя наистина помага за по-добро храносмилане.

Шефовете на Данон първоначално увъртали пред властите, но не успели да защитят твърденията в клиповете си. Затова се съгласили да сключат споразумение с комисията и да изплатат солидната глоба.

Данон се задължава от Комисията да промени рекламите си и в бъдеще повече да не продава продуктите си с лъжливи трикове.

Това е втори удар по френския гигант в рамките на месец. В началото на декември Европейската служба за безопасност на храните (EFSA) също се усъмнила в чудодейните способности на DanActive (в Европа този продукт се продава под търговската марка Actimel). Но тогава изобличаването не е струвало глоба на французите, за разлика от разкритието в САЩ.

Danone е основана през 1919 г. и печели милиарди всяка година от продажбата на млеката Danone, Actimel, Danete, Activia и минерална вода Evian в най-малко 20 страни по света.

DanActive/Actimel се рекламираха до вчера като „клинично доказано засилващи защитата на вашия организъм“, а Activia имаше славата, че „клинично доказано регулира храносмилателната система в рамките само на две седмици“.

Данон гъбарка българите вече години наред, но нито бдящите за опазването на лоялната конкуренция, нито за интересите на потребителите, не си мръднаха пръста в тази посока. Хората по света обаче не позволяват да ги правят на маймуни…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *