19/04/2024

Компромати срещу българския Уикилийкс още при старта!

Атанас Чобанов

„Зад www.balkanleaks.eu – българския вариант на Wikileaks, стоят група балкански журналисти, които отстояват свободата на словото. Сред тях има колеги, които са извършвали разследвания, касаещи сериозни престъпления на членове на правителствата им. Информацията, която се публикува, е плод единствено на нашите усилия, но на този етап не искаме да се афишираме, защото смятаме, че в България няма как да бъдем защитени”, това коментира пред агенция „Блиц” един от авторите на сайта – известен разследващ журналист.

За създател на сайта е смятан живеещият в Париж Атанас Чобанов, блогър, журналист на свободна практика, създател на партии, независим кандидат за евродепутат и организатор на няколко срещи в „Червената къща” за медиите в България. Отскоро той и Асен Йорданов – син на поета Недялко Йорданов  и разследващ журналист, който нашумя преди време покрай репресии заради няколко свои публикации,   публикуват независимото издание „Биволът“. Йорданов получи наградата Leipzig Media Award в рамките на Първия медиен конгрес в Лайпциг през октомври тази година.

Пред агенция „Блиц“ Асен Йорданов нито потвърди, нито отрече участието си в www.balkanleaks.eu.

Проверка на агенция „Блиц” установи, че първоначално за контакт към сайта е бил
оставен имейл на Атанас Чобанов. Впоследствие формата за контакт е променена. Справка в who.is показва, че към момента сайтът е регистриран във Франция и се води на името на Octabe Klaba – собственик на компютърна компания, предлагаща домейни и регистрация на интернет-страници. Според публикации в американската преса именно с неговото име се свързва и клонирането на Wikileaks в Европа.

Ето как Атанас Чобанов описва себе си в своя личен сайт:
Роден съм на 26. 06. 1968 в София. Женен с две деца. Живея под наем. Карам Фиат Темпра, няма да кажа на колко години. Обичам да пътувам, да съм на маса с приятели, да човъркам високотехнологични джаджи, да програмирам разни полезни нещица, да чета и… да пиша.

Образование и научна кариера:
2004 – научен сътрудник в CNRS лаборатория MODYCO Университет Париж 10
2001 – докторат на тема „Моделиране на фонологични примитиви с изкуствени невронни мрежи“ Университет Париж 10
1996 – 2001 – аспирантура
1995 – Мастер (ma?trise) „Алгоритъм за анализ на просто изречение в рамките на модела Семантичен Синтаксис“.
1992 – 1994 Студент по лингвистика Университет Париж 10
1989 – студент първи курс френска филология СУ „Климент Охридски“
1987 – Френска гимназия София

Обществена и журналистическа дейност:
2008 – член на обществения съвет на Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“
2005 декември – секретар на Съюз на Българите по Света „Бъдеще“
2003 април – заедно с Александър Градинаров основател на вестник Парижки Вести

След като Чобанов реши да се намеси в българския политически живот, други българи от чужбина му отговориха със сайт, който започва така:

Правим този сайт, за да покажем истината за лицето Атанас Чобанов, което се подвизава в интернет пространството и като кандидат за Европейския парламент, председател на няколко фантомни партии, издател на „Парижки вести” и още много неща, които ще напишем скоро тук.

Омръзна ни подобни хора да злоупотребяват с интересите и потребностите на българските общности в чужбина, водени от най-груби кариеристични и користни подбуди.

Биографични бележки за Атанас Чобанов:

Атанас Чобанов е емигрант в Париж от 1991 г. В младежките си години е комсомолски секретар, а през 1989 кандидатства за членство в Българската комунистическа партия.

През последните няколко години прави отчаяни опити да се включи в политиката. За целта се умилква около СДС, после около НДСВ, а в последно време се пише активист на ДСБ. Има данни, че преди години се е ангажирал и с партиите на Жорж Ганчев, а след това с Евролевицата на Александър Томов. Отритнат е отвсякъде поради психическа неуравновесеност, нарцисизъм и агресивност. Отличава се с безпринципност и готовност да направи всичко за пари. Характеризира се с пълна безидейност и склонност да паразитира върху чужди идеи, които присвоява и представя за свои. Прави няколко опита да създаде своя партия, но не успява да привлече симпатизанти – сред тези опити са „Е-партия” и Съюз на българите по света „Бъдеще”.

Политическите възгледи, които изповядва, видно от дописки и други документи, които е публикувал или изпращал до различни институции са объркани, противоречиви и като цяло показват некомпетентност и недостатъчно познаване на политическите проблеми. Доколкото могат да се идентифицират някакви идейни възгледи в проявите му, те са странна микстура от анархо-комунизъм и десен радикализъм.

Името му е напълно неизвестно сред авторитетните и успели българи в чужбина. Малцината, които го познават в Париж твърдят, че Чобанов с измамливи действия е придобил права върху вестничето „Парижки вести” и го използва главно като повод да събира спонсорства и дарения за собствената си издръжка. Сред българите във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж се говори, че Чобанов се е предлагал нееднократно за сътрудник на българските тайни служби, но след като за това не са му предложени финансови облаги, се е отказва и започва да злослови срещу тях.

Този сайт е създаден от:
Иван Живков, Париж
Георги Апостолов, Лас Вегас
Мария Вилянова, Сао Пауло
Силвия Войнова, Ню Йорк
Мартин Василев, Прага
Чавдар Стоименов, Аделаида
Георги Георгиев, Ню Йорк
Стефан Пиронков, Лос Анджелис
Галя Вълкова, Лион
Анна-Мария Шнайдер, Дрезден

www.blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *