25/04/2024

Апокалипсис сега: Идва ли наистина краят на света?…

Идва ли краят на света?… С настъпването на новата 2011 г. все повече хора си задават този въпрос, а мнозина си спомниха предупрежденията за края на нашата цивилизация през декември 2012 г.

Сигурно много от вас са чували за прословутата теория, че според календара на маите светът ще престане да съществува след две години. На 21 декември 2012 г. приключва 13-ият цикъл (бактун) от техния календар. Един бактун е равен на 394,3 тропически години.

Миналата година обаче племенният старейшина на маите Аполинарио Чиле Пихтун отхвърли всички тези вярвания, като подчерта, че на 21 декември 2012 г. светът няма да свърши, а просто ще започне 14-ият цикъл от маиския календар. Въпреки неговите успокоения обаче очакванията и теориите за Апокалипсиса се множат с пълна сила.

Вестник „Дейли телеграф“ предлага 10-те разпространявани в последните години зловещи сценарии за края на Земята. Към всеки един сценарий има оценка по 10-бална скала на вероятността от неговото реализиране.

Извънземните идват

Версията, че нашествие на извънземни ще доведе до края на света е популярна още от далечната 1898 г., когато Хърбърт Уелс публикува романа си „Войната на световете“. Учени обаче установиха интересна тенденция – страховете от смъртоносна извънземна атака се повишават в момент, когато хората се страхуват и от по-земни заплахи, както е в наши дни. Така че вероятността извънземни да унищожат планетата следващата година е 0,1 на 10.

Сблъсък на планетите

Хиляди интернет форуми и сайтове тиражират сценария, че в началото на ХХI век непозната планета ще се сблъска със Земята, ще унищожи цивилизацията или ще причини огромен природен катаклизъм.

Този сценарий се основава на измислената от американския фантаст Зекария Сичин планета Нибиру. Според него тя била част от Слънчевата система и се движела по странна и изменчива орбита. Доказателство за съществуването на Нибиру няма.

През 2005 г. НАСА съобщи, че е открила планета накрая на нашата Слънчева система и мнозина вярват, че именно тя ще премине през 2012 г. близо до Земята и по някакъв начин ще ни повлияе. Едно нещо засега е сигурно във връзка с тази планета – тя със сигурност не се придвижва към вътрешната част на Слънчевата система, така че вероятността от реализацията на втория сценарий за края на света е 0,2 на 10.

Слънцето избухва

Третият сценарий е свързан със Слънцето. Мощно слънчево изригване ще погълне Земята. Учените действително смятат, че когато слънцето „изчерпа горивото си“, то ще набъбне до размерите на червен гигант, ще избухне и тогава ще погълне Земята. Това обаче ще се случи след не по-малко от 5 милиарда години, така че вероятността от реализацията на сценарий номер три е 0,3 на 10.

Разместване на полюсите

Четвъртият сценарий за свършека на света се корени в теорията за изместване на земните магнитни полюси. Според нейните привърженици това ще предизвика и промяна във въртенето на планетата и последващи катастрофални събития. Според геолозите това ще се случи в период от 1 милион години. Така че вероятността от сбъдването на сценарий номер 4 е 1 на 10.

Изригва супервулкан

Сценарий номер 5 е свързан с избухването на супервулкан. Подобен катаклизъм би изхвърлил във въздуха тонове отровни газове и вулканични отломки, би предизвикал нова ледникова епоха и би унищожил живота на части от планетата ни. Привържениците на тази теория смятат, че подобна свръхвулканична експлозия може да има в гигантската калдера под националния парк Йелоустоун в САЩ.

Сателитни кадри в последните години показаха там промени в движението на разтопени скали на дълбочина от 16 километра.  Засега обаче никой не знае дали и кога тази калдера ще избухне. Така че вероятността от сбъдването на сценарий номер 5 е 1 на 10.

Трета световна война

Сценарий номер 6 за края на света напуска пределите на науката и фантастиката и ни връща в реалното. Трета световна война, в която ще бъдат използвани и ядрени оръжия, ще унищожи света. В последните години притесненията в тази насока се завърнаха заради иранската ядрена програма, напрежението на Корейския полуостров и продължаващите търкания между Индия и Пакистан – две страни с ядрени арсенали. Вероятността от реализиране на този сценарий за края на света е 1,5 на 10.

Оръжия за масово поразяване

Сценарий номер 7 е гибел на човечеството заради терористичен акт с оръжие за масово поразяване. След атентатите от 11 септември 2001 г. страховете от този сценарий рязко се повишиха. Западни правителства заговориха за опасност от подобни атентати срещу големи градове.

Засега обаче няма доказателства, че „Ал Кайда“ притежава ядрени оръжия, както тя твърди. Няколко опита на терористи във Великобритания да произведат биологично или нервнопаралитично оръжие се увенчаха с неуспех, така че вероятността сценарий номер 7 да се случи е 2 на 10.

Дефицитът на петрол

Със сценарий номер 8 навлизаме в сферата на икономиката – пик в търсенето на петрол ще доведе до края на света. При него търсенето ще бъде много по-голямо от предлагането и недостигът на петролните доставки ще има огромни последици по света, като се има предвид, че повечето икономики са захранвани от петрола, селското стопанство зависи от него заради производството на торове и пестициди, а производството на пластмаси е базирано изцяло на него.

Подобна криза ще доведе до колапс в социалния ред. Ето защо на този сценарий трябва да се погледне наистина сериозно. Реализацията на сценарий номер 8 е 4 на 10.

Смъртта на пчелните колонии

Сценарий номер 9 е свързан с феномен, наблюдаван през зимата на 2008 г. – измирането на цели пчелни колонии. Тогава над една трета от използваните за търговски цели пчелни рояци в САЩ измряха в резултат на синдрома на колапса на пчелните колонии.

Синдромът се разпространи в няколко европейски страни, сред които Франция, Белгия, Италия, Испания и Португалия. Надвисна опасността от пандемия по пчелите, която може да доведе до пълното им изчезване. Ако подобно нещо се случи, няколко култури, важни за човека, биха изчезнали, в това число соята, памукът, някои ядки, гроздето, ябълките, слънчогледите. Почти една трета от храните, консумирани в света, се произвеждат благодарение на неподозираното участие на пчелите.

Така че измирането на пчелите би довело до недостиг на някои храни, което пък води до преселение на народите, насилие, войни. Мужду другото българската пророцича Ванга още по социалистическо време беше предсказала, че пчелите ще изчезнат. Вероятността от реализирането на сценарий номер 9 е доста висока – 7 на 10.

Глобалното затопляне

Сценарий номер 10 е познат на всички – глобалното затопляне и промените в климата ще доведат до умножаване на стихиите, до наводнения, до суши, ще прокудят народи от родните им места, ще заличат страни от лицето на земята, ще унищожат животински и растителни видове, важни за съществуването на хората. Вероятността от реализирането на сценарий номер 10 е 7 на 10.

www.standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *