24/04/2024

Пак шашнахме света – с безброй дипломати, агенти на тайните служби!

Снимка на Дарик

Европейската народна партия очаква всички български дипломати, свързани с бившите тайни служби, да се оттеглят от постовете си.

Това заяви генералният секретар на партията Антонио Лопес Истуриц в интервю за БНР от Брюксел, където вчера, докато търсеше подкрепа за Шенген, премиерът Бойко Борисов трябваше да дава обяснения на колегите си за огромния брой посланици с досиета от Държавна сигурност.

Самият Борисов вчера се питаше какво ще отговаря в Брюксел на очакваните въпроси и призна, че го е срам от разкритията за многото действащи посланици агенти на ДС в страни от ЕС.

“Ние приветстваме действията, които предприе българското правителство, за да изясни нещата. След като бъдат проверени фактите и обстоятелствата – с цялото ми уважение към независимостта на правителството ви – очакваме всички, чието минало е свързано с бившите тайни служби, да напуснат постовете си“, каза Антонио Лопес Истуриц, цитиран от БНР.

ЕНП снощи реши да създаде работна група на ниво министри на вътрешните и външните работи, в рамките на която страни като Франция, Холандия, Швеция и Германия, да намерят отговори на въпросите, които поставят за готовността ни за Шенген.

Антонио Лопес Истуриц обясни, че целта на създадената специална работна група е да намери взаимноприемливо решение вътре в партията, за да не се стига до несъгласия в Европейския съвет. Генералният секретар на ЕНП се обяви и против въвеждането на допълнителни критерии за България и Румъния, и каза, че очаква те да са част от Шенгенското пространство до няколко месеца.

Франция и Холандия са сред страните, които искат отлагане на приемането на двете страни в шенгенското пространство. Те настояват приемът да се обвърже с напредъка в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Комисията по досиетата обяви на 14 декември 2010 г. поредната партида агенти на бившата Държавна сигурност, които са действащи или доскорошни дипломамтически представители на България във ЕС и по света.

От проверените 462-ма дипломати, 190 са били агенти на ДС. Трима не подлежат на проверка. 26 души са починали и имената им не се оповестени.

По думите на Костадинов от досегашните проверки на комисията може да се направи изводът, че най-висок процент на служителите, сътрудничели на ДС, е установен в МВР и МВнР.

Някои от имената на дипломати – сътрудници на ДС вече са излизали в други проверки на комисията, като бившите заместник-външни министри Феим Чаушев от предишното и Красимир Костов от сегашното правителство. Други обаче все още заемат ключови постове зад граница, предаде БНР.

Част от тях са: постоянният ни представител в ООН – Райко Райчев, и посланците в Москва – Пламен Грозданов, в Катар – Николай Иванов; във Ватикана – Никола Калудов; в Лондон – Любомир Кючюков; в Токио – Любомир Тодоров; в Турция Красимир Тулечки; в Берлин – Иво Петров; в Мадрид Иван Христов; в Лисабон – Иван Иванов; в Стокхолм Иван Цветков; в Кайро и Арабската лига – Иван Гайтанджиев; в Украйна –
Захари Радуков; в Китай – Георги Пейчинов; в Женева – Ганчо Ганев; в Букурещ – Валентин Радомирски; новият посланик в Косово Боби Бобев; в Рим – Атанас Младенов; в Атина – Андрей Караславов, цитира справката националното радио.

В списъка са и малко позабравени имена, като бившият кмет на Стара Загора Цанко Яблански (посланик в Израел от 1999 до 2003 г.) и бившият ни посланик във Вашингтон до 1994 година Огнян Пишев; бившият посланик в Швейцария Елена Кирчева; Любен Гоцев, експосланика ни в Източен Берлин до 1991 г. Петър Междуречки и Иван Палчев.

Сътрудник на ДС е бил и доскорошният говорител на Външно министерство Драговест Горанов, който от 2003 до 2006 г. бе посланик в Делхи.

www.dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *