29/03/2024

Уикилийкс удари право в сърцето американската дипломация

Сайтът Укилийкс на австралиеца Джулиън Есендж / или Асандж според различните трансприпции/ гръмна с поредната си бомба – този път с разкрития за това как действа дипломацията на Америка и с това постави  правителството на САЩ в конфузна ситуация.

Този път обекта на компрометиращите разкрития са повече от 250 хиляди
документа от американски посолства по света. Това са така наречените  депеши, които съдържат не само официална информация, но и личностни оценки на изтъкнати политици.

Някои световни медии, като германското списание „Шпигел“, получиха и публикуваха сензационния материал. Сред огромния масив има и 978 документа от София, от които е оповестена една телеграма до американското посолството у нас.

Съдържанието обаче далеч не е толкова сензационно, колкото информациите от други държави.

Това, което порталът „Уикилийкс“ изкарва на бял свят е огромен масив от информация. Документи, предназначени само за вътрешно-ведомствено ползване,
съставени в американските посолства от различни страни по света. Това обяснява,
защо често пъти се срещат личностни характеристики и оценки на лидери от други държави. Например, американски дипломат определя френския президент Никола
Саркози като „крал без дрехи“.

Германският канцлер е получила прякора Ангела „тефлон“  Меркел, защото „нищо не залепва по нея“. Тя „бяга от рискове“ и „рядко е креативна“, оценяват в
американското посолство в Берлин. Дипломатите на Съединените щати в Москва
описват премиера Путин като „самец“, а президентът Медведев е определен като
„блед“.

За съпругата на Медведев обаче може да се прочете, че е съставила „черен списък от хора, които трябва да бъдат уволнени“, защото са нелоялни към мъжа й.

Такива разкрития са истински нещастен случай за американската дипломация. Не
само враговете на глобалната световна сила, но и нейните партньори, могат
открито да прочетат, какво всъщност мислят във Вашингтон за тях. Посланиците на
Съединените щати се оказват безпощадни в своите оценки.

Първият дипломат в Анкара например пише до своите шефове, че турският премиер
Реджеп Таип Ердоган лично се е обогатил при приватизацията на едно държавно
предприятие и че води страната към ислямистко бъдеще.

Темата „корупция“ е водеща в бележките от София. Eнергийната зависимостна България от Русия също представлява интерес за Вашингтон.

От публикуваните поверителни материали е видно как американските посланици
гледат на развитието на държавите, в които работят. Характерното за американската дипломация „действие“ особено ясно проличава в направените разкрития. Това „действие“ обаче има смисъл само тогава, когато информацията не
стане достояние на целия свят.

Сега обаче научаваме, че Муамар Кадафи например, никъде не ходи без едрогърдата си медицинска сестра от Украйна. Освен клюки материалите съдържат и изключително експлозивна информация.

Разбираме, че не само Израел, но и арабските държави от доста време натискат Съединените щати да ударят Иран заради атомната му програма. Саудитският крал е цитиран да казва „отрежете главата на змията“.

Направените разкрития хвърлят светлина върху дистанцията между официалния добър тон и истинските настроения зад кулисите.

www.bnt.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *