27/05/2022

Трети сме в ЕС по най-малка продължителност на живота

България е трета по най-ниска очаквана продължителност на живота в Европейския съюз заедно с Румъния.

На първите две места в тази отрицателна класация са Литва и Латвия. Най-дълго в Европа пък живеят гражданите на Люксембург и Кипър.

Това сочат разпространени данни на открилия се днес трети европейски демографски форум, преминаващ под наслова „Демографското измерение на европейската стратегия 2020“.

Организатор на проявата, събрала няколкостотин демографски експерти от всички страни в ЕС, е службата на Европейската комисия по трудовата заетост, социалните въпроси и социалното включване.

На форума се обсъжда демографският фактор като един от най-важните за изпълнението на европейската стратегия 2020, която трябва да осигури на ЕС устойчиво икономическо развитие, основаващо се на „зелена“ икономика.

В тази връзка на конференцията бе посочено, че увеличаването на населението на Стария континент става главно за сметка на „вноса“ на граждани от страни извън съюзаСъщевременно, не се очаква тази реалност да се промени, тъй като раждаемостта сред европейците непрекъснато намалява.

Най-висока е раждаемостта във Франция, където семействата имат средно малко повече от две деца. На дъното в тази класация е Словакия, където на семейство се падат под 1,5 деца.

Що се отнася до България, проблемът с раждаемостта е бил много тежък през 1998 г., но след това започват да се раждат повече деца. В момента страната ни е със средни показатели за ЕС, като заема 14-то място сред 24 държави с 1,5 деца на семейство.

www.vesti.bg

(Visited 143 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *