19/04/2024

Да ни е честито! Удрят ни и с данък торбичка от догодина!

Още от първия ден на Нова година всички производители и вносители на тънки
найлонови торбички ще плащат такса от 15 стотинки на бройка, съобщи във
Велинград министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Таксата ще расте постепенно и през 2014-а ще е 55 ст. Цената за крайния потребител на торбичка ще е с 5 ст. отгоре, което означава 20 ст. от догодина.

Целта е потребителите постепенно да се откажат от тънките найлонови торбички, които не се разграждат и замърсяват околната среда, поясни Караджова.

По изчисления на екоминистерството у нас годишно се ползват около 1,5 млрд. тънки торбички. От новата такса догодина се очаквали 100 млн. приходи.

Правителството очевидно си намери още един начин да обложи с косвен данък и без това обеднелия български потребител. Вижда се как веднага е изчислено какви пари ще влязат в хазната.

Не се забелязват обаче никакви изчисления с колко ще се увеличи законната и незаконна сеч на дървета, защото този ход веднага и повсеместно ще увеличи употребата на хартия за опаковане на стоките.

Истина е, че найлоновите торбички се превърнаха в доказано зло за природата. Истина е същота така, че отдавна има технологии, които правят найлоновите торбички разградими и безвредни.

Не ги е грижа за природата, а за парите на българите, които събират за щяло и нещяло. А после разпределят както им хруне и се наслаждават на властта си. Защото ако ги беше грижа за природата просто щяха да забранят производството и вноса на обикновените и със закон да разрешат само разпадащите се найлони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *