16/04/2024

Серия земни трусове разлюляха Сърбия, България и Турция!

Централните територии на съседна Сърбия бяха разтърсени в 1:57 ч. местно време от земетресение със сила 5,3 и 5.6 по Рихтер /според различни сеизмографки лаборатории/. Трусът е почустван и в България.

Природният катаклизъм е отнел живота на двама души, съобщи министърът на вътрешните работи Ивица Дачич, цитиран от Ройтерс. Загиналите са семейство, уточни БНР. Те са починали в дома си в село Гърдица, след като бетонна плоча паднала върху тях.

Според Евросредиземноморския сеизмологичен център епицентърът на труса е  на 2 км северно от град Кралево, на около 150 км югозападно от Белград.
По източници от медицинските служби в града най-малко 15 души са били ранени.
БНР съобщи за 40 души с леки наранявания.

Населението на Кралево е около 70 хиляди души. В града има повредени сгради, в
някои квартали са прекъснати електричеството и питейната вода. Според Сръбския сеизмологичен институт, цитиран от Франс прес, след първия трус са били регистрирани още няколко по-слаби, с магнитуд 3. Последният трус е усетен в 9,25 ч. в Кралево, съобщава онлайн изданието на сръбския вестник „Блиц“. Той е бил с магнитуд 2,8 по Рихтер.

През нощта са усетени две земетресения и на територията на България. В 2.57 часа
българско време е бил регистриран трус с епицентър на около 250 км северозападно от София, извън територията на страната, съобщи Сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН, цитиран от БТА. Земетресението е било с магнитуд 5,1 по скалата на Рихтер и е било усетено в западните райони на страната.

Няма данни за жертви и нанесени материални щети.

В 4.52 часа е бил регистриран втори трус с епицентър на около 360 км в югоизточно от София – в Турция. Земетресението е било с магнитуд 5,0 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на страната. При него също няма пострадали и щети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *