16/04/2024

Путин си тръгна от София ядосан – енергийното поробване не се състоя!

Усмивката на Путин в София замързна

Русия е отказала да преговаря с българската страна за занижаването на цените на газа и е отложила преговорите по този въпрос за следващ период. Причината е, че България не се е съгласила цената на строителството на АЕЦ „Белене” да бъде индексирана с 2,3 млрд. евро при първоначална цена от 4 млрд. евро, заложена в документите.

Въпреки че „Газпром експорт” е формулирал пакетно предложение за цените на газа, доставян за България, според което те трябва да се понижат от 5 до 7% до края на 2012 г. Това съобщиха отлично информирани източници за преговорите между българския премиер Бойко Борисов и руския му колега Владимир Путин за БЛИЦ.

Руският премиер не е успял да постигне напълно целите на визитата си и очевидно „капитулацията на България” не е подписана, както твърдеше авторитетно руско издание ден преди посещението на Путин, смята експертът по енергийните въпроси, член на парламентарната Комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм и депутат от ДСБ Иван Иванов.

„Индексацията с над 60%, която е предложила руската страна, явно е била отхвърлена”, твърди Иванов. Той е категоричен, че поведението на руската страна е некоректно, защото на европейския пазар цената на газа е спаднала с над 5%. При това положение България ще продължи да получава газ по договора, подписан от енергийния министър в правителството на Сергей Станишев – Румен Овчаров, убеден е Иванов.

Българската страна е отхвърлила / още подробности – вижте тук/и предложенията на руската в проекта „Белене” да се включат партньорски фирми на Русия в страни от Европейския съюз, тъй като те задължително ще бъдат с мажоритарно руско участие, твърди Иванов. Неприемливи са и обещаните отпуснати кредити от руска страна за строителството на новата АЕЦ, защото това поставя България освен в енергийна, и във финансова зависимост от Русия. Желанието на руснаците да включат български фирми в изграждането на централата пък е пряко ангажиране на сегашните партньори в енергийната сфера на Русия у нас.

Иванов е категоричен, че за твърдото поведение на българското правителство роля са изиграли външният и вътрешният натиск върху премиера Борисов. От наша страна най-върл противник на руската енергийна зависимост на България е Синята коалиция. Ден преди визитата на Путин у нас тя излезе с декларация, в която призова премиера да не се ангажира с енергийните проекти на Русия в страната ни.

„Бойко Борисов е имал разговор с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер непосредствено преди срещата му с Путин. Той е настоял България като страна-членка на ЕС да се придържа към енергийната политика на съюза, за която важен е проекта „Набуко”, каза Иванов пред БЛИЦ. И припомни, че в петък са приключили консултациите с местните власти в деветте района на България, през които ще минава трасето на тръбата, смятана за алтернатива на руските доставки у нас.

Мениджърът на проектната компания “Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл“ Райнхард Мичек заяви, че започват разговори за отчуждаване на земите. В консорциума, който ще изгражда „Набуко“, с равен дял участват турската БОТАШ, “Български енергиен холдинг“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ, австрийската OMV и германската RWE. През седмицата представителят на RWE Щефан Юдич обяви в Берлин, че конкурентният проект „Южен поток“ е под въпрос.

„Те нямат концепция за доставките, нямат никаква концепция за финансирането, нито за маршрута – те нямат нищо“, цитираха Юдич германски медии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *