21/03/2023

Поредно ново двайсет с пенсионирането! Точките отпадат!

Ако не е някакъв долнопробен егоист, добросъвестният данъкоплатец плаща пълни осигуровки в продължение на 40 години, но се възнася два месеца преди пенсионирането. Просто – не иска да тежи на никой. В това число – и на държавата си…

Минимум десет хиляди човека ще трябвада се пенсионират по спешност в оставащите 30 работни дни до края на годината. Иначе ги грози реалната заплаха да се трудят до преклонна възраст. Стига да им е отредена такава.

Причината е, че от 1 януари 2011 г. отпада сегашната точкова система за пенсиониране, съобщава Дневник.

Най-ощетени ще бъдат хората, които през годините на прехода са били дълготрайно безработни или са били принудени да работят в сивата икономика без договор и осигуровки.

До края на 2010 г. мъжете получават право на пенсия, ако са навършили 63 години и имат 100 точки (това е сборът от възраст и стаж), а жените – на 60 години и 94 точки. Системата, която действа от 2000 г., дава възможност недостигащите години труд да се компенсират с по-висока възраст.

От 1 януари 2011 г.това положение отпада. Това предвижда проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), който мина на първо четене в парламентарната социална комисия без дискусии и аргументи против.

От тази дата влизат в сила новите задължителни изисквания за пенсиониране – едновременно най-малко 37 години стаж и навършени 63 години за мъжете, а за жените – 34 години труд и 60-годишна възраст. А от 2012 г. стажът ще започне да се увеличава с по 4 месеца на година.

Тези промени означават, че хората, които към момента имат 100 точки, но не са покрили новия задължителен стаж, няма да могат да се пенсионират, освен ако не побързат да го направят в оставащия месец до Нова година. В противен случай ще трябва да работят, докато наваксат липсващия им стаж.

На практика на част от засегнатите може да им се наложи да работят до 70-годишни, ако не искат да получават минималната пенсия за старост, която сега е 100 лв.

Вариант за наваксване на стажа е купуването му. От догодина обаче цената му ще се увеличи заради ръста на вноската за пенсия и една година ще струва вече 897 лв. при сегашна цена 806 лв.

(Visited 57 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *