28/03/2024

Съдия изпълнители погнаха Васил Божков за милиони дългове

Васил Божков, Булфото

Кризата удари безмилостно спрягания в не една класация като най-богат българин Васил Божков. Кредитори вече разпродават част от империята му.

Имоти за десетки милиони левове търсят нови собственици, показват справки в имотния регистър и в този на частните съдебни изпълнители.

На търг са предложени от автомобил за близо 10 000 лв. до парцел от 317 222 кв.м с първоначална цена за наддаване от 19,96 млн. лв. Имотите, които се предлагат за публична продан, не са собственост само на обявилата процедура за несъстоятелност пътностроителна компания „Мостстрой“, в която Божков държи 21%, но и на други компании, близки до бизнесмена. Общата стойност на вече обявените за продажба имоти е около 47 млн. лв., съобщава Стандарт.

Имущество на „Мостстрой“ се продава от съдия-изпълнители, като най-често търговете са в полза на ОББ, на която фирмата е най-сериозно задлъжняла. На тезгяха са сложени и 2 имота на „Национален Хиподрум“ АД край София с обща първоначална цена за надаването над 33 млн. лв.

Основен акционер в дружеството е кипърската офшорка B.F.I.Limited. На
последното си общо събрание кипърският акционер е представляван от адв. Ирена Маринова, която в различни периоди е заемала ръководни постове в дружества на Божков, пише икономически седмичник.

Срещу 2,4 млн. лв. пък се продава хотел „Елица“ на Витоша, който ще се предлага на търг на 6 декември. Той е собственост на фирмата „Хотел Рила“. За участие в търговете се изисква депозит от 10% от цената.

Четири фирми на Божков са под запор в полза на банката кредитор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *