19/04/2024

Британски полицаи задържаха за шест часа булката на Юрий Лужков

Елена Лужкова

Съпругата на уволнения неотдавна кмет на Москва Юрий Лужков бе арестувана в продължение на 6 часа при последното си посещение в Лондон, съобщи изданието “Компромат”, позовавайки се на сайта “Лайф.ру”.

Елена Батурина пристигнала в британската столица през нощта на 7 срещу 8 ноември за бизнес преговори. Тя едва слязла от частния си самолет и тръгнала от гишето за контрол на багажа, когато била задържана от агенти на полицията.

На собственичката на компанията “Интекс” това се случва за първи път. Като крупен инвеститор Елена Батурина за разлика от мъжа си никога не е имала проблеми нито с визите, нито с влизането във Великобритания, припомня “Компромат”.

Властите в Лондон отказали да коментират инцидента от съображения за
конфиденциалност. Източник от обкръжението на бившия кмет Лужков обаче потвърдил информацията за задържането на Батурина. Тя била спряна веднага след като минала контрола на багажа. Полицията обаче не се ограничила с формална проверка и Батурина престояла в участъка почти цяла нощ, уточнява 24часа.

Точната причина за среднощното задържане на известната бизнес дама все още е неизвестна. Наскоро обаче бизнесменът Александър Лебедев изпрати обръщение до британските власти, в което ги призовава да започнат антикорупционно разследване на Лужков и жена му. Лебедев писал и на компетентните органи в Русия, до властите в САЩ, Европейската комисия и ООН, но официална реакция не последва.

Междувременно се разчу, че самият Юрий Лужков е подал молба в британското посолство в Москва за виза миналата седмица. Като редови гражданин той се наредил на опашката, за да попълни анкетна карта и да му снемат отпечатъци. Не е ясно дали Лужков няма да има проблеми заради резките си изказвания за свой британски колега, докато беше кмет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *