24/04/2024

1-и ноември – ден за празник, ден за протест

Пловдивчани поставят началото на честването на Деня на народните будители на 1 ноември в далечната 1909 година. Така както за първи път в Пловдив е чествано и делото на светите братя Кирил и Методий. Дванайсет години по-късно с указ на цар Борис III този ден е обявен за общонационален празник в памет на заслужилите българи.

След победата на комунистическия режим обаче през 1945 година празникът е забранен. Тогава императивно се е празнувало всичко съветско.

Денят на народните будители е посветен на делото на книжовниците, просветителите и борците за национално освобождение, съхранили през вековете духовните ценности на нацията и нейния морал /такива морални категории очевидно са пречели много на комунистите/.

На 28 октомври 1992 година празникът е възстановен, а 1 ноември е обявен официално за Ден на народните будители и неприсъствен  за всички учебни заведения в страната.

За съжаление, на днешния ден студентите от люлката на будителския дух в България – Софийския университет, ще протестират срещу мизерията, на която е обречено българското висше образование в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *