23/04/2024

Полицаи, катери, затворници и жители на Несебър се удариха челно!

До остри сблъсъци между протестиращи в бутиковия град Несебър и полицията се стигна, след като жителите на Стария град спряха с жива верига багерите на строителния контрол.

Те трябваше да започнат да разрушават незаконнии постройки в перлата на Черноморието – Стария Несебър. Всъщност бегарете се оказаха затворници, които сполучливо изиграха ролята на разрушители.

Силовата операция бе разпоредена от Министерството на културата заради наистина реалният риск Несебър да загуби статута си на град-паметник от ЮНЕСКО.

Живеещите в стария Несебър обаче не приемат разрушаването на построеното от тях и изтъкват, че на прицел са изградените от тях стаи, но не и построените хотели на метри от града – в бетонирания по отвратителен начин Слънчев бряг. Бунтът на несебърчани беше предвиден за сутринта днес, но реално започна още снощи в 21:00 часа.

Станислав Цанев, един от организаторите на бунта заяви, че към 2:30 часа през нощта е имало сблъсъци с полицаите. Четирима са арестувани, съобщи бтв.

Не може да има двойни стандарти, тук има хотели. Няма да допуснем служителите на ДНСК, не искаме размирици, а диалог. Трябва по някакъв начин доброволно да се спре това, настояваха протестиращите.

Николай Димитров, кмет на Несебър на сво ред каза: „Проблемът с ЮНЕСКО се преекспонира. Тези хора са лъгани от институцията „Национален институт паметници на културата”. Там за едни е можело, за други – не”.

Минути  преди 9,00 часа полицията се опита да премине през блокадата и да отиде до обектите, които трябва да бъдат разрушени. Хората са категорични, че докато полицаите са на мястото, няма да се оттеглят, независимо колко време ще се наложи да протестират.

Свикано е извънредно заседание на Общинския съвет в града, на което ще се приеме декларация за отлагане на акцията. Обстановката в Несебър става революционна. Хората са категорични, че няма да допуснат техниката дори и след 12:00 часа, когато трябваше да е финалът напротеста.

Пред камерата на bTV жена, защитаваща имота си, заяви: Аз съм дошла с добри намерения, но ми е интересно защо има толкова много полицаи. Държавата ни явно е мутренска и силова.

Бунтарите са на мнение, че липсата на адекватна държавна политика е довела до това положение, а хората нямат никаква вина. Те призоваха да се съборят първо незаконните хотели, част от които са на първа линия и нямат нито един документ за собственост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *