19/03/2024

Сръбски вестник: Христо Ковачки отне хляба на 8000 души!

Христо Ковачки

Лъснаха кирливите ризи на мастития бизнесмен Христо Ковачки и в Сърбия. И в България по едно време изплуваха разни факти. Още при тройната коалиция топ богаташът беше следствен за укриване на данъци в особено големи размери. Комисията „Кушлев“ продължи да се занимава с него и правителството на ГЕРБ, като по едно време предяви иск за 16 млн. лева. Нещата обаче утихната. Окъмто този фронт напоследък не идват новини.

Не така стоят нещата в Сърбия обаче. Българският олигарх Христо Ковачки, един от най-богатите хора на Балканите и приятел на Сретен Йосич, успя да унищожи около 15 компании в Сърбия и да отнеме хляба на около 8000 работници.
Това пише на първата си страница днес сръбският вестник „Блиц“, цитиран от „Фокус“.

Публикацията е по повод разтрогването на договора за компанията „Невена” от Лесковац, която била собственост на Ковачки. „Примерът с фабриката „Невена” е най-новият в редицата мурафети на този олигарх, който не ходи никъде без група охранители около него, за лошо стопанисване на една от неговите многобройни компании.

Христо Ковачки през компанията си „Булцват” стана мажоритарен собственик на „Невена”, а новите мениджъри от България обещаха, че ще възвърне старата слава на компанията. Започна производството и се осъществяваше на части, а парите се изплащаха след дълги протести”, пише изданието.

Според сръбската медия Ковачки има връзки със Сретен Йосич и именно той го е довел в Сърбия и е взел пари от това, че българинът купил компанията „Траял” от Крушевац.

Вестникът пише и за купуването на компанията „Сърбиянка” от Валево.
В „Сърбиянка” българските инвеститори през 2007 г. бяха посрещнати като спасители. За 330 млн. динари, със 100 млн. от първоначалната цена компанията беше купена от „Медия свят”, но веднага беше ясно, че зад нея стои Христо Ковачки. Въпреки че от представителите на Стопанската камара на Сърбия в София предупреждаваха, че „Медия свят” не фигурира в нито един каталог с компании в България, който обхваща около 123 000 фирми, нито под това име в съществува фабрика за сокове в Плевен, във Валево се надяваха на възраждане, коментира „Блиц”.

Служителите на компанията твърдели, че ще заведат дело, тъй като заплати се изплащали само на тези, които поддържали хладилниците, защото при евентуално изпускане на амоняк може да настъпи екологична катастрофа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *