25/04/2024

Невероятно, но факт: Мюсюлмански държави също забраняват бурките!

Изумяващо е за мнозина от немюсюлманския свят, но е факт:  някои арабски държави също забраняват забулването на жените.  Това очевидно влиза в остър сблъсък със зкоравелите клишета, забили се в съзнанието ни от репортажите и филмите за арабския начин на живот.

Особено на фона на бурните дебати около забраната да се носят бурка и никаб в някои страни от Западна Европа.

Остри спорове около забулването на мюсюлманските жени обаче се водят и в някои ислямски държави, съобщава Дойче веле.

Половин месец преди Националното събрание в Париж да гласува забраната за носене на бурка и никаб на обществени места, режимът в Дамаск предприе строги мерки в това отношение. На бърза ръка 1200 забулени учителки бяха преместени на други длъжности, където нямат пряк контакт с учениците.

Малко по-късно образователното министерство изгони от университетските зали всички забулени мюсюлмански студентки. В основните училища възникна проблем при комуникацията между напълно забулените учителки и децата. Затова министерството на образованието взе решение да отстрани тези учителки от активна преподавателска дейност.

След това се установи, че и в университетите съществува същият проблем, заявява практикуващата в Дамаск адвокатка и защитничка на правата на жените Даад Муса.

Това е забележителна мярка, защото през последните години в Сирия се забелязваувеличение на броя на забулените мюсюлмански жени. Това, което, според Даад Муса, е проблем с комуникацията, други експерти окачествяват като мярка срещу засилващото се ислямизиране на обществото. Даад Муса не смята обаче, че в Сирия ще се стигне до тотална забрана на забулването на мюсюлманските жени.

И в Египет споровете около бурката и никаба са в напреднал стадий. Дори от официални религиозни кръгове се изсипа критика срещу забулването. В средата на септември членът на висшия духовен съвет към университета Ал-Азхар – Абд
ал-Мути ал-Баийми,  публично подкрепи мерките, предприети във Франция.

В интервю за Дойче Веле той отново заяви, че в Корана няма текстове, които задължават жените да носят бурка или никаб.

Понякога пълното забулване представлява опасност за околните. Човек не знае дали под никаба има мъж или жена, дали някой не крие оръжие или други застрашаващи околните предмети. Френският закон ми допада, защото забранява пълното забулване от съображения за сигурност, посочи ал-Баийми.

Естествено в Египет има и поддръжници на носенето на бурка и никаб. Шефът на
политбюрото на влиятелното Мюсюлманско братство Ислам ал-Ириян обвинява правителството в Кайро, че под мотото за борба срещу тероризма иска да ограничи ислямското влияние в обществото.

Той подкрепя своята позиция със същия аргумент, с който и много противници на забраната в Европа спекулират, а именно, че мюсюлманите заслужават уважение и не бива да бъдат третирани като фактор, застрашаващ сигурността.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *