25/04/2024

Сърчицето на малко дете тупти извън тялото

Руско момиченце на година и пет месеца – Вирсавия Михитарянц, със сигурност ще влезе като уникален случай в учебниците по медицина. Сърчицето й по някаква незнайна причина вместо на обичайното си място – под гръдната кост, виси изън тялото в торбичка от кожа. Капсулата е прозрачна.

Разбираем е шокът на родителите, когато за първи път зърнали тази аномалия. Скоро обаче се приучили да свикнат с този необичаен факт, тъй като станало ясно, че детето ще живее като получава специализирана медицинска помощ.

Медиците от Новоросийск са шашнати не по-малко. Те признават, че за пръв път се сблъскват с подобен случай. Специалистите дори не могат да назоват диагнозата на детето, защото такава няма описана в медицинската литература.

За 15 години практика за пръв път виждам такава патология, разказва за Life News д-р Дмитрий Носков. Прегледах много литература и прерових интернета, но нищо подобно не намерих.

В научния център Бакулев в Москва на Вирсавия правят първата операция. Втората може да се направи след две години тъй като сърцето на детето може да не издържи упойката. Засега Вирсавия се нуждае от постоянно медикаментозно лечение, пояснява 30dumi.pozicii.net.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *