28/03/2024

Милиардер построи първия частен космодрум в Америка

Частният космодрум

Влезе в действие първият на Планетата частен космодрум. Събитието бе съпроводеното с тържествена церемония, състояла се късно в петък в САЩ.

Пред повече от шестотин гости в пустинята на щата Ню Мексико шефът на компанията Virgin Galactic – британският милиардер Ричард Брансън, прогнозира, че първите суборбитални полети ще се започнат след девет до осемнайсет месеца. месеца.

На церемонията за откриването на Spaceport America присъстваха губернаторът

Милиардерът Ричард Брансън /русият/ и губернаторът на Ню Мексико

на щата Бил Ричардсън (дългата 3 км писта е кръстена в негова чест Gov. Bill Richardson Spaceway), както и част от бъдещите космически туристи и астронавтът Едуин „Бъз“ Олдрин – вторият човек, стъпил на Луната.Над главите им прелетя, а после се приземи на пистата, специалният самолет-носител White Knight Two, под който бе окачена космическата совалка SpaceShip Two. Тя извърши първото си планиране и приземяване преди 2 седмици. На борда й могат да се качат до 6 туристи.

Днес мечтата ни направи поредна крачка към реалността. Хората започват да вярват, че това наистина ще се случи, допълни Брансън по повод планираните 3-часови полети, за които билетите струват поне 200 000 долара. Близо 400 души, вече платили аванс за пътуване.

Космодрумът на стойност 212 млн. долара се финансира от щата Ню Мексико след договор от 2005 г., според който щатът ще даде пари за съоръжението, а Брансън ще гарантира, че полетите ще се извършват единствено от него. Губернаторе, вие спазихте думата си и бих искал да кажа, че и аз спазих моята част от уговорката, заяви милиардерът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *